2019-05-24 2466 浏览
上环街市熟食市场系区内上班族嘅穷人饭堂,价廉物美,食得你饱,又唔使太贵,识揾食仲可以揾到啲好好味嘅嘢食。除咗出晒名𠮶啲之外(我反而好少食),仲有好多都系卧虎藏龙。啱啱先同朋友讲起喺上环好难揾一间蛋治煮得好食嘅茶记,点知今日就咁岩嚟咗呢度。叫咗件蛋牛治,实在系区内食过觉得最好食嘅 (因为本来最好食𠮶间蛇窦已经冇咗,变咗呢度系最好食)。首先系块面包,𠮶种柔软程度,如果你唔话俾我听呢度系上环街市熟食中心,我以为自己去咗啲日式洋食店食三文治,因为𠮶块面包嘅质感,实在就系日式方包一样咁软滑!炒蛋恰到好处,大概就系七成熟,配埋碎牛,超正!入口无论由面包去到鸡蛋再去到碎牛,都系差不多嘅软滑质感,成件蛋治就融为一体,好掂!而且师傅好窝心,整件蛋治一开四,食起嚟好方便!唔系好够皮,叫多碟意粉,见到有红肠,二话不说就叫个煎蛋红肠意粉,而家去茶记想揾红肠食真系硕果仅存!煎蛋好够火候,啱啱好起焦有㶶边索埋d豉油汁系一绝够惹味,而中间蛋黄仍然系半生熟有蛋汁,捞落意粉度食真系童年回忆返晒黎!今次食住呢两样先。

今次食住呢两样先。

2019-05-24
午餐