2019-07-28
香港各大商场可以行嘅都已经行晕哂咁滞,同男朋友开始转战D工厦反而揾到唔少惊喜,又平靓正嘅野,系骆驼漆我地就买左唔少日本特色产品~哈哈! 行到咁上下,我地都攰攰地,于是就去左观塘另一幢工厦度觅食。我地去左之前小仪介绍过嘅文青Café度食野,呢间Favillcafe位于开源道嘅开联工菜中心6楼,如果唔系之前听过介绍,应该未必识揾上门。餐厅嘅装潢非常日式,木纹嘅墙身、Menu、提示牌;蓝色砖墙;简约的餐桌布置;白色柔和灯光之下,呢度俾到一种舒适放松嘅感觉我地,系个可以安心坐一个下午放松嘅好地方。我地叫左个慢煮封门牛柳定食($108)、和式全日早餐($128)、酸种包($12),每人再分别叫左杯澳式鲜奶咖啡($38)同埋浓缩玛奇朵咖啡($35)。慢煮封门牛柳定食,摆盘十分靓,好钟意佢地嘅碟白色碟身,有蓝色花瓣咁嘅纹理。定食有个海台野菌大葱汤,味道清淡天然嘅味道;封门牛柳本身牛味好浓郁,慢煮令佢肉质保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅酱汁,配上口感软绵有咬口嘅珍珠米,上面有少少饭素。咁多野样Mix埋一齐食非常好食,亦都好好送饭。跟餐有个蕃薯蓉沙律,店家系沙律入面加左少少沙律酱、亚麻籽、松子仁等,薯蓉
慢煮封门牛柳定食,摆盘十分靓,好钟意佢地嘅碟白色碟身,有蓝色花瓣咁嘅纹理。定食有个海台野菌大葱汤,味道清淡天然嘅味道;封门牛柳本身牛味好浓郁,慢煮令佢肉质保持嫩滑口感爽而不鞋,再有少少嘅酱汁,配上口感软绵有咬口嘅珍珠米,上面有少少饭素。咁多野样Mix埋一齐食非常好食,亦都好好送饭。跟餐有个蕃薯蓉沙律,店家系沙律入面加左少少沙律酱、亚麻籽、松子仁等,薯蓉沙律凉浸浸得黎,味道带微甜酸甜酸,十分开胃。
和式全日早餐都有几多野食下,有蒲烧鳗鱼、味噌炒蛋、香肠、沙律同埋牛油吐司。鳗鱼应该系自己烧,唔会太重酱油味,鱼肉够厚够肥美,入面滑溜鱼香味重!炒蛋用左日本蛋,蛋味够香够滑,味道确实唔错。
男朋友见度有个酸种包,好奇叫左份黎试下,口感好有趣,有种酸酸地嘅味道,包质烟烟Un Un。
呢度嘅咖啡系由咖啡调配师准备嘅,非常有心!澳式鲜奶咖啡,奶味比一般街饮到嘅浓好多,而咖啡口感带少少苦,入口几顺滑。
浓缩玛奇朵咖啡,咖啡味非常出色,味道系先有苦味,过一阵即回甘,味道系口腔入面逗留好耐,钟意饮咖啡嘅人不妨一试!
呢度D野So far都几健康同食落唔似有味精,环境都舒服,下次可以再黎一试。