2012-03-24
新年时间同家人来到奥海城行街兼食饭 , 没有订位又没有预早打算 , 到了晚饭时间周围的食肆都排晒长龙 , 结果拣来拣去就来左呢间喇 ~原本我好抗拒新年饭要系快餐店食 , 但呢度唔驶等马上有位 , 睇餐牌都有好多小菜选择 , 仲有一些新年菜式 , 我地就拣左几款小菜 ~𩠌菜来到喇 , 我地虽然好肚饿 , 但都细意食出食物的质素属于不错 : 香橙焗肉排 - 甜甜地 , 啖啖肉 , 又唔肥 , 大家都一致话好味 最高肉丝炒面 - 一入店内就发现呢个牌 , 觉得好特别 , 于是叫来试下 , 当然实物同真实好有距离 , 矮左好多 , 不过面饼做得够脆 , 汁茨味道 ok , 好快就俾我地食晒喇 ~ 旭日初升 - 改左个咁靓既名 , 但个𩠌既卖相真的不错 , 一个蛋黄在高高的肉饼上 , 真系几似太阳呀 香港地炒饭 - 其实就系瑶柱蛋白炒饭 , 再加入虾和带子 , 唔太油 , 唔太咸 , 又系好快清晒 ~ 发财一品煲 和 满掌金钱 , 两样都系新年菜式 , 本来食得几开心 , 鹅掌炆得好稔好入味 , 但一食到冬菇就发觉酸宿左 , 因
但一食到冬菇就发觉酸宿左 , 因为已食左唔少野 , 加上新年期间 , 废时引起唔开心 , 我地就冇投诉喇
整体食物 + 环境 + 服务都有 80 分既 , 而且价钱就好似茶餐厅咁抵 , 一大班人来食就最抵 , 两个人撑枱脚都系唔错既选择 ~