2023-06-28 990 浏览
今日唔系好觉得肚饿,同同事两个人想食Light d ,醒起鹅颈桥街市上面有一间食素食既舖头 - 根记,就去食个lunch啦。根记位于湾仔鹅颈桥街市内嘅熟食中心,喺最高𠮶层。上到去其实有好多间舖头喺度。最多人排队嘅系九记牛腩粉,次次嚟都见条龙都好长,真系要揾个机会试吓先。而根记条队就唔算好长。我哋大概12:45嚟到,前面大概有六个人左右排队,不过其实大家都系点完餐就坐低食或者拎走,所以好快就到我点餐喇。我决定点一个三𩠌+饭+素汤餐,盛惠$50。到我点餐啦,我就系大概六个𩠌入边拣咗三款,包括煮豆腐,炒杂菜同埋煮南瓜。煮豆腐,职员另外俾个碗仔装起俾我,豆腐滑捋捋味清淡。炒杂菜即系娃娃菜炒云耳红萝卜丝,味道正常。至于煮南瓜系我觉得三个入面最好食嘅,因为系比较浓味嘅一款,而且南瓜煮得够林够入味。至于个素汤我觉得系成个汤嘅精髓,饮完即刻觉得成个身体清新左。整体味道OK嘅素食店。如果你想间唔中清吓肠胃都系唔错嘅选择。

我决定点一个三𩠌+饭+素汤餐,盛惠$50。