2021-05-24
去开新蒲冈,当然唔少得发掘下呢区有咩隐世美食啦!因为最近都食得太多西式食物,唔太想再食意粉、汉堡包𠮶啲😖,但见呢间cafe系行fuision 路线,就一于去试一试啦!店舖位置都几远离钻石山站,有兴趣嘅朋友就最好预留大约十五分钟左右行过去,或者可以搭巴士!-店内装修走简约路线,没有多余的装潢,但却有温馨的小cafe嘅感觉~-由于系夜晚去食,所以都系试咗主食,分别系一份千岛海鲜薄饼同埋一份拔丝咕噜肉~平心而论,佢地嘅Asian Food 类别,除咗中式之外,亦都有韩式同台式等,每一样都好吸引!希望有机会可以再去试下~✨拔丝咕噜肉 $92✨ 4.5/5今次令我最有惊喜,而且CP值最高嘅真系呢个拔丝咕噜肉!今个post会主力推介佢~喺等紧食物上枱之前,见到隔离枱嘅叔叔们都食紧呢个咕噜肉就知道食物质素有保证~而且一定系份量十足😮如果你平时都系食开半碗饭嘅话,呢个定食系绝对够两个女仔食😂,而且咕噜肉嘅份量可能都有成二十粒,我同友人share,每人都食咗起码八粒🤩个咕噜肉食落真系有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔丝晶莹剔透,但唔会痴牙或者硬过我条命,而系脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都
✨拔丝咕噜肉 $92✨ 4.5/5
个咕噜肉食落真系有不能言喻嘅幸福感😭,表面嘅拔丝晶莹剔透,但唔会痴牙或者硬过我条命,而系脆脆的,同入面包裹住嘅肉呈1:9嘅比例,而且肉汁都丰富✨
另外,呢个定食亦附送两碟配菜,分别系麻辣云耳同莲藕,云耳同埋莲藕都够爽脆,亦都挂味,莲藕都切到系薄片,睇得出厨师嘅心思😌而且麻味较为突出,系满满嘅花椒味😍可以平衡返咕噜肉嘅油腻感
拔丝咕噜肉