2018-12-23
周末既早午餐唔想食西式早餐,想食清清地,于是就去到新城市一期7楼既芽庄食粉!餐厅座位舒适,而且座位都唔少既,我跟友人星期六的2点左右去到唔驶等位!不嬲有食开的我今次拣选了蕃茄蟹檬,友人就食生牛肉河,我地仲叫左鱼饼同两杯饮品!河内蕃茄蟹檬($78),汤底酸酸地很开胃,而且配料都几多,有蟹脚、蟹肉丸、札肉、蕃茄,而加仲多左碟生菜丝俾你捞埋落个粉到食,咁几清新!檬粉煮得岩岩好,唔会过淋!河内生牛肉粉($70),汤底用上牛肉汤,都几清甜,牛肉上到枱时还是生的,唔会已经变熟哂!河粉软硬到适中,而且还有生洋葱,食系黎辣辣地几刺激味蕾!河内鱼饼($76),共有4大块,而且好厚肉,外层煎到有少少脆,内里鱼肉满满,再配埋酸汁一齐食特别惹味!蜜饯菠萝冰($45),用上梳打水,再配埋甜甜的菠萝,饮落唔会好甜,只系食菠萝果阵先会觉得佢好甜!总括黎讲,餐厅环境舒适,店员服务不错,会主动帮忙加水,同埋好快可以揾到佢地帮忙。价钱讲真就唔算好平,但系起码感觉干净。而且食物味道唔错,值得多次光顾!