2020-12-21 400 浏览
最近好兴食沙嗲牛肉面😹沙嗲牛系茶餐厅嘅产物,基本上大部分茶记/冰室都会有,而架更加系年轻人茶记必食之一~而慈云山呢间茶记出名食煲仔饭,亦都几有谂头,「发明」咗沙嗲煲仔面😹成功吸引到一班年轻人去试~而我今次咁啱行山经过慈云山,朋友话想试下😹所以黎朝圣~佢餐牌系写得几吸引,沙嗲中嘅espresso🍜价钱亦比其他茶记贵一倍,如果真系想黎打卡,一次半次ok嘅,值唔值就睇你觉得呢张相👇🏻值唔值啦~😆😆😆👆🏻佢地系用新鲜嘅牛肉🐮,所以食落唔会干/鞋👍🏻,同埋都算嫩滑,而牛肉份量比出面茶记多啲啲~面就有得拣出前一丁/米粉/粉丝,当然一丁系最夹同相对抵啲啦😹而沙嗲酱真系值得赞嘅👍🏻酱汁比较杰身但唔会浆住个口,有浓郁嘅花生香味,亦都有少少花生碎粒~呢个酱汁捞面捞饭系无得弹嘅~不过,我𠮶煲一丁就比较硬,有少少系脆嘅😹虽然一丁系爽口先好食,但如果唔脆就会好啲,因为食到最尾𠮶几啖都系脆(浸到最尾都唔淋😹),唔知系咁啱我𠮶煲系咁定煲煲都系,不过我朋友𠮶煲就无脆面嘅😹

沙嗲牛肉煲仔面

2020-12-18