2023-07-14
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧ 依间酒吧外表系比较低调水泥色外墙有个酒筒同菜单,系热闹的卑利街中有种独特风格同气质!入到去已嗅到木香同酒香,系一种醉人既气味!系一个有故事既酒吧!楼上伴着烛光上去系一个酒窖,放满多种类酒,有酒永远都系会加分,有靓酒就更多难忘!Japanese smoke chicken ham应该系生既鸡肉,可以见到颜色好粉嫩,我自己系觉得比烟三文鱼好食,少左个鱼腥,唔系好咸,但仲有少少甘甜!加左橄榄油叼草黑椒等🌟 Arbois Savagnin Ouille Domaine de Pelican 2019口味比较淡,清新但偏dry既白酒,味道亦比较酸,做为第一杯酒,感觉清新而开胃!Deep fried shrimp 酥炸过后的白虾,成只都可以食嘅细细只,酥脆鲜甜🌟 Borgo Paglianetto Vertis Verdicchio di Matelica呢支酒系Borgo Paglianetto Vertis Verdicchio di Matelica,意大利嘅白酒用咗Verdicchio葡萄酿造,始终系第二杯酒 味道相当清新,富有柑橘类嘅香
Japanese smoke chicken ham
Deep fried shrimp
酥炸过后的白虾,成只都可以食嘅
细细只,酥脆鲜甜
呢支酒系Borgo Paglianetto Vertis Verdicchio di Matelica,意大利嘅白酒用咗Verdicchio葡萄酿造,始终系第二杯酒 味道相当清新,富有柑橘类嘅香气,例如柠檬、青柠同柚子。酒体清爽易入口
Japanese pork sausage with oba
对于紫苏叶嘅味道有啲人爱而上瘾,但有人可以却已避之,紫苏叶同埋鱼生嘅配搭就经常见到,同虾肉都有,但系同猪肉就未试过,依个香肠嘅独特之处呢就系会爆汁,所以你见到佢系一整条上,一啖爆汁肠一啖白汁,非常享受
🌟Cavagino Vermentino
同样系一支出产喺意大利嘅白酒,用咗Vermentino呢种葡萄酿造。有微微嘅草木味同矿物质味。口感同样清新爽口,但系比起之前𠮶啲稍为浓味同埋酸味较重
A4 wagyu slice in sukiyaki Sauce
好正既和牛!除咗和牛生熟度适中,生蛋亦都没有腥味!加上合适嘅寿喜烧酱汁,甜味亦不会太多,刚刚好中和左和牛嘅肥腻感!
食完觉得好满足
🌟 Terra Costantino Contrada Blandano Etna Rosso doc 2016
最后一支系出产喺义大利嘅红酒。口味非常之复杂丰富,香气犹如红莓樱桃,同时间大有烟熏味,比较重嘅品宁,但都容易入口
当日特别菜式油扬豆腐
外皮松脆, 豆味香浓,配搭自家配制酱料,中西合璧,同红酒都一样夹到!
最后看见台上有Grappa 其实都可以讲比较冷门 淡黄色酒液,感觉好诱人😍
Grappa 系渣酿白兰地,用葡萄酒制造浓度较高大概有40度,入口时就微辣,但系香气持久悠长
如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘多谢大家!!!
你嘅支持就系我嘅动力!记得点赞❤️
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧
Vitis: For Wine Lovers (中环)
中环卑利街35号地舖
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧