首先我要同大家讲下....小妹是非常非常喜欢食辣的! 每次返亲大陆唔系食四川菜就系湖南菜. 好! 就讲下time squae啲洞庭楼啦!有朋友试过一次, 极力推介,话装修好靓,而且价钱又ok....不妨去试下!一行六人, 叫左以下的𩠌:前菜:蒜泥白肉,夫妻肺片,wasabi鸭舌,口水鸡 (ok, 无特别)主菜: 水煮鱼 $128 - 正宗的水煮鱼应该是用一个有4-5吋深度的器皿载住,下面铺满很多很多的大豆芽菜及四川粉皮等等, 混合厚身啲鱼片, 最后加上花椒,干红辣椒及辣椒油可惜....够唔够辣味我就唔评论了,始终要迎合香港人的口味,唔可以做得太辣! 但麻味就一D都唔够.佢地只是用一个2吋深的器皿载住,鱼唔够厚身同滑,大豆芽菜及配菜更加少..so失望!剁椒鱼头 $128 - 湖南名菜佢唔系用大鱼头,所以有D腥腥地. 我情愿佢mark个价钱贵D,但用一些较新鲜同靓的材料重好干锅辣蟹 $168 - 味道ok, 但避风塘炒蟹好食D干锅羊仔肉 - 四个肉类当中最好食的一个,羊仔肉够味够滑!虎皮尖椒 - good炒嵩笋 - very good, 系HK好少食到甜品:洒让丸子,高力豆沙 (ok

一行六人, 叫左以下的𩠌:

前菜:

主菜:

水煮鱼 $128

剁椒鱼头 $128
- 湖南名菜

干锅辣蟹 $168 - 味道ok, 但避风塘炒蟹好食D
干锅羊仔肉 - 四个肉类当中最好食的一个,羊仔肉够味够滑!
虎皮尖椒 - good
炒嵩笋 - very good, 系HK好少食到

甜品:
洒让丸子,高力豆沙 (ok)
椰丝糯米卷 (真正的名唔记得了) - 烟烟韧韧,唔错 very good!

自携两支red wine, corkage fee: $50/bottle

讲真,对洞庭楼啲食物我真系有D失望,可能我对四川和湖南菜有要求啦! 但装修就真系好靓,好有欧陆风味而且服务态度又非常诚恳!

以二佰几蚊有一个咁舒服的环境,又可以试下外省菜的话就不妨一试.

但我就情愿返大陆食正宗的湖南菜!