2021-11-09
天气突然之间变冻,就想食啲热嘢。打得边炉多又好似有啲闷咁今次就决定学俄罗斯同乌克兰嘅人咁,饮vodka保暖,既然学佢地,所以就约定班朋友一齐去中环一间食东欧菜嘅餐厅首先一去到就见到好多佢地当地特色嘅摆设,非常精致服务员安排我地坐低,地方比较细,坐得唔算舒服但都可以嘅当然有好多平时比较少食嘅菜色,好似炖兔肉,炆鹿肉咁当然要饮一饮个vodka 暖暖身先啦。个vodka 几甜而且酒精味唔算强,几唔错肥猪肉冷盘传统嘅生腌猪肉同埋烟猪腩肉,配黑麦包片,我就食唔惯啦,口味比较重正宗乌克兰罗宋汤大家都知平时我地有嘅红汤就系呢个汤,但真正嘅俄罗斯杂菜汤系一jo会加红菜头,所以颜色上面会红啲,菜根味会重啲。招牌芝士焗牛脷盅牛脷焗到好腍身,都无异味,加上一个好浓嘅芝士汁,仲有一大块饼可以点嚟食,头盘嚟讲算开胃俄国宫廷焙鹿肉佢系一个红酒汁烩嘅鹿肉,个汁煮得非常好味,红酒味好浓郁,鹿肉都好腍,唔会有渣,口味好似牛肋肉咁,推介俄国炆兔肉佢系用sour cream 嘅忌廉汁去烩兔仔肉,味道其实几似白汁嘅,加上兔肉口感似鸡,又有意粉做配菜,绝对似白汁鸡肉意粉🤣基辅鸡传统名菜,系用鸡胸包住一旧香草牛油,再沾面粉攞去炸
天气突然之间变冻,就想食啲热嘢。打得边炉多又好似有啲闷咁
首先一去到就见到好多佢地当地特色嘅摆设,非常精致
服务员安排我地坐低,地方比较细,坐得唔算舒服但都可以嘅
当然有好多平时比较少食嘅菜色,好似炖兔肉,炆鹿肉咁
肥猪肉冷盘
正宗乌克兰罗宋汤
招牌芝士焗牛脷盅
俄国宫廷焙鹿肉
俄国炆兔肉
基辅鸡
传统名菜,系用鸡胸包住一旧香草牛油,再沾面粉攞去炸
因为包住牛油嘅关系,鸡胸保持到佢嘅肉汁同水份,好嫩滑,但同时间外层好脆口,食完一件会仲想食多件