2022-05-21
如果 JW lounge tea buffet只可以推荐一样必食既野,系raisin scone。如果系两样就加埋plain scone啦。当成个buffet既人潮集中系咸食区,我停留系甜品区,目光指向被透明圆盖笼罩住既Scone,盖里有一层薄薄既蒸气,意味盖中物系有一定既热度,Scone要趁热吃,于是带了一件回枱品尝。当食呢件Raisin Scone既时候真系尚有余温。一咬,边位酥脆,内里松化湿润。带住单纯牛油同面粉既香,加上分布平均既提子干,以果干本身既果糖果酸作点缀,未加cream and jam,就咁食都好正。以tea buffet黎讲,质素好有惊喜。到食第二啖,先再加上满满既clotted cream,cream偏杰身,有鲜奶香,但唔腻亦唔膻,整体甜味较重,但食落好顺滑,系喺口腔既温度下溶解化开既𠮶只顺滑。明知道好高卡,但都控制唔住搽cream只手,因为呢个配搭真系太好食。可惜既系,食几次原味scone都比较冻身,否则相信plain scone+clotted cream+tea已经系无敌三角。另外一提,提供既两款果酱都太太太甜,不合胃口,如果有一款酸D清新D既会多元化D而饮
如果系两样就加埋plain scone啦。
当食呢件Raisin Scone既时候真系尚有余温。
而饮品方面可以order一杯,为咗衬Scone,当然系热茶啦