2020-02-27 1435 浏览
旧公司既俄罗斯同事带过我去食呢间位于半山soho区既俄罗斯🇷🇺餐厅食家乡菜。呢间系一间小店 ,老板娘系正宗俄罗斯美女 。📌大家都知俄人大爱饮酒 ,我既同事都一样 ,简直就系酒筲箕😮👍🏻。 店内除左有伏特加外 ,仲有店主自制既酒 ,arm晒我呢个唔饮得既🙋🏻‍♀️ 。颜色鲜艳 ,味道唔会太苦 ❤️ 。📌俄式罗宋汤真系红当当架 ,有大量红菜头 ,甜甜哋 ,饮前要加大量忌廉 。📌面包配牛油🧈唔系一定❌ 。俄人钟意加生既葱同埋猪油 🐷🐷 ,食落好香好滑 。📌俄人同事话觉得我哋中式饺子好奇怪 😂 !点解呢 ?食完呢度既🥟就知 。睇外表无咩分别 ,食左个馅原来俄式饺子里面多数得一种馅 - 肉类如牛肉或羊肉 ,唔会加入菜。另外佢哋都会加薯仔入饺子当馅架😉 。记得加忌廉食!📌Herring fish 系俄人出产同埋成日都会食既鱼🐟 。图入面黄色个杯唔系甜品而系沙律 ,里面有满满既herring🐟🐟 🐟 。制法系:将新鲜由海捉上渔船既herring即刻清理干净放入盐入面腌制十几日就完成✅ 。味道系咸咸哋 ,肉质保持鲜嫩juicy ,不过有少少腥咁 ,未必个个钟意食。📌中国人就以食饭为主食 ,俄人就以薯仔🥔为

📌中国人就以食饭为主食 ,俄人就以薯仔🥔为主食 ,所以好多菜式都有呢个食材 。个鸡卷旁边都有大大旧薯蓉 ,薯蓉怪表示正啊😋 !个鸡卷系今餐最钟意❤️ ,外面炸得金黄色 ,脆卜卜 ,但里面一d都唔干 ,中空部分有herbs同埋爆汁 ,鸡肉一d都唔鞋 ,依家讲起都想encore🤤🤤!

📌 另外 ,店内既装修摆设都好用心 ,有大量大大细细象征俄国好得意既Russian dolls ;墙上挂满照片 ,俾人一种好家庭式好warm既dining atmosphere🥰🥰🇷🇺。

2018-03-02