2011-09-25 50 浏览
星期六收工,太太有自己饭脚,孤伶伶一支公,所以就拉咗同事一齐食晏,好彩佢都系得一个,原本都系打算食完就各有各散,故此晌同区随意揾间餐厅落脚就算,行吓行吓就拣定咗新森林,无咩特别原因,只系未试过,兼且以焗饭面为主打招牌菜,好似几有睇头,不妨一试。午餐都有唔少选择,有每周午餐之选$35-$39,个个星期唔到,每星期共有6款拣,包餐饮;另外,亦有长期供应嘅焗之选、厨师之推介,一律都系卖$39,同样包嘢饮;平少少嘅都有,卖$33嘅拉面之选,不过只得一款𩠌料,另加配料就每款$6,连埋嘢饮。但系有样嘢比较骑尼,就系午餐要多加$3先奉送罗宋汤或是日忌廉汤连蒜茸包,心态上觉得$3唔系多,都会要埋餐汤试一试。结果我哋叫咗两个餐,一齐分享嚟食。餐汤同事要嘅系罗宋汤,无问所以唔知质素。我要嘅系菠菜忌廉汤,虽然望落绿绿哋色,仲有啲菠菜碎碎,但唔觉有菠菜味,净系好忌廉,就连加落去嘅忌廉都加得求其,简言而之,就系茶记水平。蒜茸包烘得脆,可惜系无乜蒜茸味!芝士白咖喱饭配鸡扒(厨师之推介)本应对芝士配白咖喱都有啲寄予厚望,未食前觉得应该几特别,不过,试咗之后又觉得麻麻哋,芝士味比较淡口,白咖喱亦唔见得突出有特色,事后
环境比茶记高档啲

餐汤

餐汤,无论卖相同味道都好一般。
芝士白咖喱饭配鸡扒(厨师之推介)
本应对芝士配白咖喱都有啲寄予厚望,未食前觉得应该几特别,不过,试咗之后又觉得麻麻哋,芝士味比较淡口,白咖喱亦唔见得突出有特色,事后先知白咖喱应该系源自北海道,晌调制过程中加入较多嘅忌廉,尽量少啲黄姜粉,所以出嚟嘅色泽较白。个人而言,味道无乜个性,但质感很滑溜。至于鸡扒,煎得香口又唔肥,肉质都OK,只系觉得面面再撒撮葱丝有啲多此一举啫
芝士焗石斑猪柳汉堡鸳鸯饭(焗之选)

依个鸳鸯饭反而真系得我欢心㖞,可能觉得俾一份钱,但就好似食咗两碟唔同味道嘅饭,兼且茄汁一边又醒胃,芝士汁𠮶边又唔错,配埋炒饭底,感觉仲觉得更加抵。一边系茄汁配猪柳汉堡,猪柳汉堡就等同晌麦记食𠮶只,口感、味道都一模一样
,而茄汁鲜活又茄味浓郁;另一边芝士白汁配青衣柳,雪藏鱼柳本身鱼味都唔重,不过配咗芝士汁就感觉浓重惹味啲,况且啲鱼柳食落都有啲脆嫩。依个焗之选果然抵赞,总算无负佢个焗之专门店嘅招牌。
餐饮
同事杯热柠茶有好多片柠檬,所以笃完都要隔起佢,如果唔系一路浸住啲柠檬就变得太酸;我杯咖啡又几OK㖞,滚热够香,一派港式咖啡。两个人,本来打算食完就走,不过,讲吓讲吓公司是非嘢,倾咗个几两粒钟,好彩星期六嘅中环一向午市都唔算太多人
,唔似胜香园、豚王依类长龙店。
餐饮,柠茶劲多柠檬;咖啡,几香浓!
环境比茶记高档啲