2019-01-12
三个月前试过同朋友行九龙城食过呢间点心店,觉得好ok,所以今日去九龙城入货,再特登嚟食多一次。相隔三个月, 仲系咁有水准,啲用料依然系咁足。我哋叫咗鲜竹牛肉球、潮州粉果、凤爪排骨饭、雷沙煎堆仔&鲜虾腐皮卷。鲜竹牛肉球:牛肉味都几重,而且三只牛肉球都好大只,加咗啲马蹄里面,爽口弹牙又唔会腻。潮州粉果:你哋睇下啲潮州粉粿嘅皮,薄到可以睇到入面啲馅。喺出面啲酒楼,佢哋好多都唔系自制,所以D皮都厚身。真系系香港食过好几家酒楼,都未试过甘好食既粉粿。凤爪排骨饭:一句讲晒大件夹抵食。雷沙煎堆仔:一个用黑芝麻做馅嘅雷沙煎堆仔,表皮黐上白芝麻,咬落去又香又软。佢既黑芝麻多到一咬开就倾泻出黎。鲜虾腐皮卷:你地睇下,佢皮脆内软,入边D料十分足,充斥晒整个内笼,唔会好似某D酒楼甘,入边几乎见唔到馅。2个人食到饱哂连埋茶位,平均每人都唔使60蚊。
鲜竹牛肉球:
潮州粉果:
凤爪排骨饭:
一句讲晒大件夹抵食。
雷沙煎堆仔:
鲜虾腐皮卷:
2个人食到饱哂连埋茶位,平均每人都唔使60蚊。