2022-09-06 353 浏览
和许多拉面过江龙一样,  几年前一幻啱啱嚟香港时 , 真系排晒长龙.依家分店开多了,  下午茶时间, 湾仔呢间人流吾多,  亦自然不用再排队了.呢间分店一年只嚟一两次,  系自己个list 里面属于水准稳定既拉面店.早几年登龙街有间个朵好劲,  系地舖既拉面店,  第一次食时, 虽然觉得佢系有啲吾平,  但亦讲真果时真几好食, 坐counter全程睇住佢地煮面个样几咁认真,   碗拉面个摆盘呀, 碗上面既葱花丝呀  , 都显得一丝不苟,  会感受到人地 craftsmanship ,  所以其他拉面店果时卖紧70/ 80 蚊碗拉面,  佢就卖百几蚊,  加上租贵,  装修贵,   都冇乜野好非议.  但后来隔了一排,  第二次嚟, 就真系明显感受到所有野都 hea 左,  觉得不值了.   至于系咪同个日本派嚟监场既师傅返左去有关?   都应该有既,  但始终都系睇煮碗面那个人而吾系睇国藉.    我平生食过最X!  难食既拉面就系喺日本,   𠮶时跟本垃圾旅游书讲去食金X 拉面,  旧叉烧一入口即刻LUR 番出嚟, 然后埋单走人,    旧叉烧膻到X街吖, 肯定冇汆过水.    讲番

讲番正题,  今次下午茶餐, 叫了个招牌虾汤拉面, 再追加叉烧,  配跟虾味饭团和配可乐.
个拉面保持到年多前食到既味道,  仲系食过既拉面店里属中间以上的水准.
希望明年佢地仲keep 到.
2022-09-05