2021-07-20 685 浏览
偶然早餐都想饮下茶, 就算2个人, 都可以点几款野食, 虽然比一般酒楼贵左少少, 但味道都系成正比既.我地来来去去都系叫个几味, 所以边间好食, 边间唔好食, 都大概有个谱.珠圆玉润咸水角, 虽然外观唔算圆润, 入面既饀都唔算多, 但胜在外脆, 同岩岩炸起既热度, 令咬口增加.必食既蟹籽蒸烧卖同山竹牛肉球, 蟹籽铺满左烧卖大半既表面, 猪肉都算幼滑, 而且唔会好肥腻, 但虾就好似少左D, 而牛肉球无标明系陈皮蒸, 所以唔会喧宾夺主, 枝竹比一般大块, 可以每一粒都贴得住, 马碲唔多, 都仲整到好软淋感.即烧蜜汁叉烧肠, 肠粉皮薄而滑, 而且叉烧多到撑左出黎, 不过佢用既豉油, 居然系咸豉油, 所以感觉就唔同一般肠粉.终于食倒唔会太咸既凤爪, 点餐纸写佢叫紫金酱, 虽然唔知即系咩酱, 不过味道真系几好, 而且每只脚指都好大只, 唔会淋到一夹就散. 通常酒楼都系提供鸡包仔, 但如果有菜肉包的话, 我会先选, 菜同肉都OK多既, 但可能味道方面唔太足够, 连埋个包咬的话, 就会将个味道沟淡左.

2021-07-10