2010-01-07 28 浏览
再向老香港出发 有如上一位食家评语这店子没什么装修且有点残旧,但清洁企理,地下没一旧旧既拉圾也没有粗口送饭既自由行贵客。原来想食失传鸭脚包 and 荔芋香酥鸭,但见佢二人餐$148包三送一汤仲包茶芥加一,除开每送只系$37,咁平一定要试试睇下系唔系豆腐价钱鲍鱼味道。 天麻班骨汤天麻味不重,唔觉天麻既甘苦味,但鱼味几够,可能鱼骨多而且成本轻啦 咕噜肉咕噜肉好好味 薄薄一层粉包住半肥瘦肉,肉炸得脆但唔油,汁比较甜唔似用李锦记即食咕噜汁。聴讲好既咕噜汁......要用山渣饼开水再加五柳同醋,不过佢既肉系半肥瘦而且保持到脆身己经造得好好 鱼汤杂菌鱼汤味鲜甜而唔鮏,可惜杂菌吸唔到鱼汤既鲜甜,食落汤还汤味...菌还菌味...似两道唔同既送放埋一齐,可能煮得唔够时间 蕃茄牛腩牛腩唔够淋。酸既配料可以软化肉类作为天然松肉粉,但有蕃茄同茄汁作配料都帮唔到手,又系燘既时间唔够啦 糯米饭$25 细细碗,系蒸唔系生炒 (相信而家度度都系蒸) 都算足料,有芋头粒腊味粒同鸡蛋丝,烟韧得来唔油腻饭后仲送糖水红豆沙,以咁平既价钱系市区晚饭真系无得再要求,只不过食送既份量一般,我情愿佢收 $198 但碟碟大些少好过
再向老香港出发

天麻班骨汤
咕噜肉
咕噜肉好好味
鱼汤杂菌
蕃茄牛腩
糯米饭
饭后仲送糖水红豆沙,以咁平既价钱系市区晚饭真系无得再要求,只不过食送既份量一般,我情愿佢收 $198 但碟碟大些少好过啦

咕噜肉好味,半肥瘦肉炸得脆但唔油
2010-01-06