2020-03-16
天气乍暖还寒, 但系仍然无阻香港人热爱打边炉嘅程度, 今日就去咗旺角 吞Pot食鸡煲。重头戏鸡煲就叫咗一个滋补螺片花胶鸡煲 $298,一上嚟 ,用壳一笔,就已经有满满嘅鸡件。我急不及待要试下个汤先 ,饮得出质感好浓好厚, 有淡淡嘅豆味, 我估可能加咗椰奶或者牛奶 ,所以我汤好滑, 啲鸡件我哋食到最尾都系食唔晒, 个汤仲有好多花胶同螺片 ,花胶煮到好冧,螺片仲依然好有咬口 ,个人嚟讲十分推介呢个汤, 即使我哋加咗两转汤底个汤都冇太走味。另一个要推介嘅就系自制爆芝响铃 $75有六件, 大大件放入汤渌三至五秒就食得。 头一啖食落冇咩芝士, 以为中咗伏, 但系咬到落中间,啲芝士吧吧真系爆出嚟。雪花牛腩片$198 有十片,厚薄适中 ,摆落汤底拖几拖就食得 ,牛肉味浓,齿颊留香。另外值得推介嘅就系 菜菜篮 ,啲菜好新鲜翠绿 ,$70蚊一篮有晒金菇,杂菇, 生菜同白菜仔 ,性价比十足。顺便一提嘅就系餐厅做紧优惠,7七点半前埋单或者九点半后入座所有火锅配料小食可享有半价。