2012-09-05
同班同事讲咗好耐想食「大班楼」,今日打个电话去 book 晚饭,点知接电话果个人同我讲:「晚饭个 booking 要等到 9月尾先有…」 我心谂:「吓!有冇咁夸呀~~~ 虽然话系米芝莲1星,又话被选为全球101间最佳食肆之一… 想见识吓啫… 洗唔洗咁难?!」大家都忍唔住~~~ 不如泥个即兴,留咗几度要预订嘅小菜,就 book 咗今日 lunch 去试试!我地一行四人,抱住好大嘅期望!打开个 Menu 一睇,真系非一般的家常便饭!净系睇啲菜式名,已感觉到厨师嘅心思!虽然佢都有Set Lunch,但我地又点忍得住口? 就系咁… 响 Menu 度拣咗一拣,又问一下侍应哥哥有啲咩好介绍!头盘 : “九层塔甜醋腌渍小蕃茄” -- 小蕃茄去晒皮,闻落一啲味都无,但一咬落去,好似爆丸咁劲 juicy,九层塔啲香味好浓,又保留到蕃茄味,好surprise!值得推介!第二度菜: “龙井菊花烟熏乳鸽” -- 咬落去有啲似西式烟熏鸭胸,龙井同菊花味比较轻,味觉唔敏感嘅人可能会比较难感受到。只乳鸽可能用烟熏,一点都唔油腻,好味到连鸽头都食埋!今日主打:“鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉” -- 全餐焦点!!一上菜酒香
题外话/补充资料:
整体泥讲,两个字:「满意!」食物水准高!但价钱稍为贵咗啲~~~ Business Lunch 或朋友聚会都okay,但好难一家十几口一齐帮衬!哈!事关要我埋单!特式菜同甜品都做得好出色,但蔬菜方面的菜式选择比较小!环境及服务方面都 okay!建议搭的士前往,因为九如坊、歌赋街一带都好难揾倒位泊车!