餐厅: 大班樓
资讯:

2012-09-05 512 浏览
同班同事讲咗好耐想食「大班楼」,今日打个电话去 book 晚饭,点知接电话果个人同我讲:「晚饭个 booking 要等到 9月尾先有…」 我心谂:「吓!有冇咁夸呀~~~ 虽然话系米芝莲1星,又话被选为全球101间最佳食肆之一… 想见识吓啫… 洗唔洗咁难?!」大家都忍唔住~~~ 不如泥个即兴,留咗几度要预订嘅小菜,就 book 咗今日 lunch 去试试!我地一行四人,抱住好大嘅期望!打开个 Menu 一睇,真系非一般的家常便饭!净系睇啲菜式名,已感觉到厨师嘅心思!虽然佢都有Set Lunch,但我地又点忍得住口? 就系咁… 响 Menu 度拣咗一拣,又问一下侍应哥哥有啲咩好介绍!头盘 : “九层塔甜醋腌渍小蕃茄” -- 小蕃茄去晒皮,闻落一啲味都无,但一咬落去,好似爆丸咁劲 juicy,九层塔啲香味好浓,又保留到蕃茄味,好surprise!值得推介!第二度菜: “龙井菊花烟熏乳鸽” -- 咬落去有啲似西式烟熏鸭胸,龙井同菊花味比较轻,味觉唔敏感嘅人可能会比较难感受到。只乳鸽可能用烟熏,一点都唔油腻,好味到连鸽头都食埋!今日主打:“鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉” -- 全餐焦点!!一上菜酒香

我地一行四人,抱住好大嘅期望

九层塔甜醋腌渍小蕃茄
龙井菊花烟熏乳鸽
今日主打:“鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉” -- 全餐焦点!!一上菜酒香已扑鼻,加埋鸡油好浓郁,搞到大家留晒口水!只蟹唔系好大,但你一定估唔倒只花蟹竟然有咁多膏!!超新鲜!!正!!可见拣料有一番心机!见到陈村粉已心知不妙,我今餐一定超标!呢个魔鬼吸埋吸埋啲蟹膏蟹汁… 问你点忍得住唔将佢全部扫晒落肚~~~ XD!!死未!!
鸡油花雕蒸大花蟹配陈村粉
特别预订:“江南百花鸡” -- 巧手小菜,用鸡肉混埋虾胶,再铺返上鸡皮去炸。鸡皮好脆,鸡有少少油,但同埋虾胶食就平衡番,食完唔觉腻。想试就一定要预订,隔离枱望住我地碟菜,想叫都冇得叫!!
江南百花鸡
“冬菇三耳炆腐皮” -- 腐皮好特别,特登整到一砖红烧豆腐咁。碟菜甜甜地,同平时食开嘅斋唔同,唔食斋嘅人都会接受到。
冬菇三耳炆腐皮
最后试埋甜品 -- 平时中式甜品都不外乎糖水饱点,但佢地用子姜同桂花杞子做雪糕!我特别钟意桂花杞子雪糕,雪糕外型有啲似士多啤梨雪糕,里面有原粒杞子,清香又啲口感,值得一试~~~
子姜雪糕 / 桂花杞子雪糕
题外话/补充资料: 整体泥讲,两个字:「满意!」食物水准高!但价钱稍为贵咗啲~~~ Business Lunch 或朋友聚会都okay,但好难一家十几口一齐帮衬!哈!事关要我埋单!特式菜同甜品都做得好出色,但蔬菜方面的菜式选择比较小!环境及服务方面都 okay!建议搭的士前往,因为九如坊、歌赋街一带都好难揾倒位泊车!
2012-09-03
九层塔甜醋腌渍小蕃茄