2016-11-18 529 浏览
厚福街既「H8」可以话系该区既餐厅集中地,中西日韩总有一款啱你!平时每次经过都俾下面既传单搞到眼花缭乱,好在今次朋友已经一早喺openrice book左呢度唔驶再左谂右谂!餐厅位处大厦既中层12楼,虽然有三部电梯,但晚饭繁忙时间都要等差唔多5分钟左右,不过尚算可以接受啦!二人晚餐有成7个course,main course 重可以四选二添!本来都唔错,但当我见到$1288呢个价钱真系打左个突!加埋一成千三蚊两位我唔好再补多少少钱再食豪D?不过,原来只要喺Facebook Like佢地餐厅就可以有65折,折左之后连加一都只系一千蚊左右,感觉比较容易接受,所以决定费事a la carte就咁食套餐算喇!鲜果酿酥盒伴烟三文鱼花配香芒汁︰非常开胃醒神既appetizer。鲜果酥盒脆脆地之余又有少少水果既香味感觉非常特别,配埋烟三文鱼一齐一大啖咬落去感觉一流!香煎法国鹅肝伴焦糖菠萝︰鹅肝整体口感唔错,但由于系用罐头而唔系新鲜菠萝既关系,加左焦糖既菠萝感觉好似甜得济,有D太过heavy既感觉!秘制鲜冻饱鱼︰坦白讲,「一分钱一分货」,所以呢度既鲍鱼当然唔能够同糖心饱之流相比,但整体质素比预其中好,
鲜果酿酥盒伴烟三文鱼花配香芒汁
香煎法国鹅肝伴焦糖菠萝
秘制鲜冻饱鱼
秘制鲜冻饱鱼︰坦白讲,「一分钱一分货」,所以呢度既鲍鱼当然唔能够同糖心饱之流相比,但整体质素比预其中好,性价比很高。
Mango Smoothie
Mango Smoothie ($58)︰Mango Smoothie 唔算太甜,非常易入口感觉唔错!
精选餐汤
精选餐汤︰粟米南瓜汤非常清甜易入口,难得佢唔会好似坊间之流成日整到非常之咸,抵赞!
海胆黑松露野菌意大利饭
海胆黑松露野菌意大利饭︰小小既饭居然放左五大旧海胆,正!捞埋黑松露同埋野菌连埋Risotto一齐食落口感觉非常丰富,只可惜既系饭既口感偏咸,如果喺用盐份量方面再调配一下会更好!
美国安格斯肉眼扒
美国安格斯肉眼扒︰Medium Rare既安格斯煮到5成熟刚刚好,既可以食到牛既肉质之余又唔会有我最怕既血水,啱晒我口味!另外,店员亦都会主动问你需唔需要芥辣等等既调味料,非常细心!
美国有骨猪鞍扒
美国有骨猪鞍扒︰猪鞍扒煎既火喉适中,能够做到外面香脆之余亦能锁住里面既肉汁,诚意推介!不过,美中不足既系佢同肉眼扒都系用同一个sauce,咁啱四选二main course既朋友叫左呢两款主菜可能会觉得有D repetitive,如果有其他更多选择会更好!
精选甜品
精选甜品甜品表面用上谷古粉同可可粉包着里面既朱古力雪糕,喺冻冰冰既雪糕上面舖上一层薄薄既点缀令到外表平凡既雪糕立刻变得不一样,新鲜感一流,非常欣赏餐厅既innovation!

总括黎讲,呢个价钱喺尖沙咀闹市可以算系「slightly above average」,不过食物既种类、质素以至整体服务水平真系非常唔错!当晚有其他顾客生日,餐厅重专登播生日歌俾全场一齐同佢唱歌庆祝添,呢D「细微位」真系唔系每间餐厅都做到架!
2016-11-17
鲜果酿酥盒伴烟三文鱼花配香芒汁