2015-07-20
小弟上法式高级餐厅嘅经验廖廖可数,因为真喺唔太习惯太高级嘅气氛,但依家有唔少做法国菜嘅小店,唔单只贯彻用优质嘅食材去烹调,亦会维持一个富气氛嘅用餐环境,却又唔会令人太拘束。最近,就同亲友拜访过位于天后楼上法国餐厅「à la umai」。餐厅位处隐蔽商厦顶楼,对著维港景致嘅一边全都喺落地大玻璃,可谓坐拥广阔嘅维港景色,可惜是晚全场爆满,咁唔好彩被安排最入嘅二人枱,可讲喺乜景都无,只有远少少隔离几座天后楼景,未能饱览一下璀璨维港夜景。餐厅嘅整体环境,虽然座位不多,但晌灯光配合下,加上枱上精致嘅餐具及别致嘅小摆设,仍不失情调。一个法国嘅名字,真喺误以主打法国菜,当翻开餐牌细阅,既有刺身,又有冻海鲜,此外,散叫餐点中由前菜、汤、主菜都不拘于一国,就似有一份借题发挥嘅感觉。散叫固然随心所欲,但晚市套餐则相对点都喺划算啲,5道菜晚餐(前菜、头盘、汤、招牌菜、是日甜品 / 啡茶),定价非常进取,由$468-498 + 10%,所以,一对情侣嚟食番餐就已经成千银落楼。究竟抵唔抵食,就要视乎番食物嘅质素。香草包两个微暖嘅香草包,绝对以一餐高级晚餐而言唔合格,单喺卖相已颇为港式,单一嘅香草包亦令个面包篮缺
两个微暖嘅香草包,绝对以一餐高级晚餐而言唔合格,单喺卖相已颇为港式,单一嘅香草包亦令个面包篮缺乏个性,有一种可有可无嘅感觉。还好嘅喺,小圆包入口软熟,有微微香草味。
前菜嘅卖点就喺18个月熟成嘅黑毛猪风干火腿,果然,单食一片风干火腿,咸香油润;再卷起哈蜜瓜一齐放入口,化学反应自然微妙,咸与甜互相穿插,底下嘅油醋沙律菜,顿时都只喺变得其次!
前菜之后,仲有多一道头盘,喺乜嘢嚟就要食到先知。个头盘卖相非常立体、精致,原来喺阿拉斯加蟹脚牛油果他他,入口充满海洋味,既咸鲜,又清爽,点缀用嘅芒果酱及黑醋,有画龙点晴之效。
两款汤嘅颜色都近乎一样,就连汤面画花都一样(既然喺以高级为卖点,画花依啲嘢其实可以好多变,画上唔同图案喺一项附加增值,肯定令人感觉不一样),只喺龙虾忌廉汤稍稍深色少少,不过,送到枱上,因为虾香扑鼻,所以,仍然轻易分得出两者。汤嘅质感非常顺滑,虾味超浓鲜,吞下一口仍感觉到龙虾鲜味晌口腔滚动,余韵长,而且,真喺有唔少鲜蟹肉,绝对喺加分位。
南瓜忌廉汤饮唔少,加入姜汁肯定喺首次。同样,质感滑溜细致,南瓜味非常突出,带有少少姜味,感觉几特别。两款餐汤,晌味道同质感上,都可以话喺无可挑剔。
先慢煮,再煎烤,喺近年常见处理肉类嘅烹调手法,既保肉汁,又香脆可口。因为成品煮好晒,难以睇到「雪花」嘅分布,不过,入口嘅软腍度,亦感受得到佢嘅质素,再者,猪肉味的确较浓郁。虽然卖相较普通,配菜亦只喺一般嘅椰菜花、西兰花、翠玉瓜、菇菌之类,但胜在叫多样化,配上个苹果醋汁,酸香去腻。
羊架只有两枝,但呎码都属于大条,不过,大食啲嘅男士够唔够就有点疑问。我哋要咗五乘,切开羊架肉,单睇色泽,娇红粉嫩,附合我哋嘅预期,同埋烧得一身焦香,实在吸引。入口羊膻味唔太重,应该大部份人都接受到,而且,口感软腍,又富肉汁,蘸一点法式芥末籽忌廉汁,确喺唔错。
甜品作为一顿饭嘅尾声,做得好可以会喺成为完美嘅作结。不过,小弟真喺对依道甜品少少失望,虽然食落奶冻挺身而柔软,富奶香,但唔见混有云呢嗱籽,缺少一点香味,或许喺因为打算混和巨蜂提子酱同食嘅关系。其实享用期间真喺有啲见笑,话说个甜品送到嚟,店员无讲明个甜品喺乜,所以,初头真喺以为分开食,再者,咁嘅卖相会唔会好粗疏?好港式西餐格调呢?