2018-08-31 2591 浏览
马鞍山一向被喻为「食物沙漠」,唔好话火锅店,就连比较好d既餐厅一开都排满晒人,最近知道马鞍山开左我帮衬开既养心殿,咁近我屋企,又点可以唔去帮衬下?!是晚星期四,估唔到7 :00 左右已经人头涌涌,未至于要排队等位,不过都十分多人!好彩间店既座位多,我哋一行四人都无大问题!养心殿主打台式养生火锅,除左火锅外,有好多配料都系台式食品,有d仲系飞机直送! 配料种类之多,足足有2 页纸,每个类别都有好多选择,真系好难拣呢!酱料方面贵精不贵多,因为本身个锅既味道都十足,而且配料都几新鲜,唔驶点酱汁都好好食,当然加d蒜汁,葱,辣椒同酱油都几惹味!汤锅喺落单后无耐就送到,参味浓郁,而且配料都非常丰富,有桂圆干,鸭血,当归,红枣等材料,除左参味仲带d甜味!食开养心殿都知佢哋既质素有保证,今晚都唔例外,极上雪花肥牛肥瘦均匀,卖相吸引,牛味重!至羊肉就鲜味十足,味道有少少膻,不过经过个汤底洗礼后,又会变得鲜甜! 今晚我哋食既配菜同汤锅,其实除左肉类外,佢哋既丸类同饺类都系好好食,饺既馅料都鲜味十足,只只都大大粒,想食晒咁多只味,可以叫饺子拼盘,每款有2粒!另外特别推介香脆十足既响铃,仲有有咬口既鲜味鸭血

另外特别推介香脆十足既响铃,仲有有咬口既鲜味鸭血,都系值回票价既配料!

食完贴上fb先知,原来好多朋友都问我呢碟炸午餐肉喺边有得食? 我而家先知原来咁多同好,喜欢午餐肉既朋友千祈唔好错过,炸完既午餐肉,仲香口!

今晚既饮品系自家制杞子菊圆肉露,菊花味突出,都几润喉,用嚟降降火就最好不过!

• 养生锅
  • 饺子拼盘