2017-10-31 1394 浏览
呢间餐厅都系系一个好偶然嘅机会之下发现。话说要揾地方同朋友食饭,完全冇头绪,因为尖沙咀实在太多人,又唔想去啲好逼夹嘅地方,最后就拣咗呢条街呢间餐厅。串烧店响呢条街入边其实都有几间,最唔起眼可以话系纯烧鸟,满面细细,又沉色,一唔留神就好容易错过。入到去餐厅地方唔大,一种好熟悉嘅感觉佢嘅布局同尖东广场楼下𠮶间串烧店有九成相似,再倾落计原来呢纯烧鸟已经有26定28年历史,喺香港呢个日新月异嘅城市,真系相当难得。当日叫左个新鲜沙律,我见到姐姐系我落单之后先至慢慢洗慢慢切,用今日嘅准则来讲真系等左好耐,但系菜系新鲜嘅系好食既,就觉得等待都系值得。或者呢个就系生活态度,香港人真系要放松D。既然沙律都系咁,串烧当然都系即叫即烧。要等,无得急系呢度既态度。讲番食物,呢度嘅串烧同出边唔同,就系每款都系两串,除非都有写明,如果唔系价钱都系包括两串,突然觉得抵食左令我对串烧一向偏贵既感觉改观。当晚叫了烧梅子饭团,每次吃串烧都会叫,饭团烤得表面很香脆,带有仙贝那种米香,真的好好吃。烧虾,件头都大只,我无份吃但我有份搣壳,壳不会沾著肉,证明都新鲜,当然不能和新鲜货比。同伴说味道还是不错的。烧鱿鱼,嫩嫩的不会韧,

令我对串烧一向偏贵既感觉改观。

烧鱿鱼,嫩嫩的不会韧,份量两人分享刚刚好。

烧豆腐,是炸过的豆腐再烧,保持豆腐的豆香,唯一concern是炸豆腐比较油,但入面又好多汁,配上姜葱无甘寒,而且有四件非常饱肚。

当晚仲饮了一枝750 SAKE,串烧加Sake真系绝配!呢间烧鸟店水准不错,我一定会再帮衬。