2011-05-11 295 浏览
其实今餐系第二次去食, 不过今次系同老婆及佢D屋企人去食, 其实呢间舖正正坐落系我成日搭车的小巴总站隔离,成日经过见到转左手做上海野都未帮衬过, 点知有次等车,见间舖出面等晒人,心谂系真唔系咁好食呀,咁就决定揾晚同老婆食番餐试下先!果次叫左回锅肉, 同宫宝鸡丁客饭另加炸云呑, 个回锅肉真系”赞”, 应该系我食过咁多间上海舖最好味, 佢D肉一D都唔肥, 唔同平时食衬都鬼死咁多肥肉痴住, 味度适中, 咸辣刚刚好! 至于宫宝鸡丁的水准就一般啦! 但个炸云吞就好好味, 佢唔系平时系酒楼饮茶食果种鲜虾炸云吞啰, 佢系圆圆地果种,炸起热腾腾即食, 正到不得了! 另外系食野的时候听到, 原来其他枱的食客都系返头再食的, 所以老婆决定妈妈节, 揾埋佢屋企人一齐再食过!我地果日一行7个人, 叫左个6人套餐, 另加回锅肉、赛螃蟹及小笼包两笼, 个套餐都好低食, 有成条上甜酸黄花鱼、砂碢云吞鸡、金华火腿津白、酸辣汤、三味拼盘(4𩠌拣3, 除左牛肉,我地拣左醉鸡、熏鱼、海埑)及豆沙碢饼 回锅肉 – 上次食过超正, 我谂次次黎都会叫, 屋企人个个都话好味赛螃蟹 – 呢味𩠌其实我就麻麻地, 我拍太油腻 不过有人想

赛螃蟹 – 呢味𩠌其实我就麻麻地, 我拍太油腻 不过有人想食就照叫啦, 我食左少少试下个口感, D蛋白煮得几嫩口, 味道唔多讲太家都知咩味!

鲜肉小笼包 – 值得推介一下, 佢个包皮做得好薄, 虽然肉汁就唔太多, 无”顶太风”果D咁多汁, 不过都好好食! 听讲个小笼包师父系某酒楼集团D小笼包师父黎, 所以佢D小笼包有番咁上下质数!

甜酸黄花鱼 – 成条炸起黄金色好靓, 食落好松化,沾埋D甜酸汁食好开胃!

砂碢云吞鸡 – 有半只鸡系碢入面, D云呑细细粒, 都有十几粒架, 个鸡汤好好味!

金华火腿津白 – 个津白蒸得好淋, 切片的金华火腿放系面头, 个津白好清甜, 个金华火腿都好够未, 唯有不足就系津白个份量少左D,

酸辣汤 – 呢个酸辣汤真系要推介, 足料都不得了, 个味度更加无得顶, 至少我觉得佢系全大埔的上海酸辣汤之中, 最好饮果间!

三味拼盘 – 一个小小的冷盘, 醉鸡、熏鱼都好入味, 海埑够爽口

豆沙碢饼 – 最后先上枱的, 果阵个个都食到个肚胀晒, 系佢地自家制, 售完即止, 个豆沙唔太甜, 做饭后甜品唔错!

呢间舖虽然畀唔到好靓好舒适的环境你, 不过佢家庭式经营, 老板娘好亲切, 食物好好味就已经足够啦!
2011-05-08
庆祝纪念
母亲节
  • 鲜肉小笼包,回锅肉,酸辣汤