餐厅: 長洲鐵漢
资讯:

2024-01-14 229 浏览
好耐冇去过长洲啦,都bookmark咗唔少小店要去试,其中长洲铁汉嘅脆脆平安包就最吸引我😂长洲铁汉主打港式串烧,可以试吓啲特别款式嘅串烧🍢🍡小店嘅布置都有落过心机,主角铁汉行漫画风,都几打卡able 📸首先必点嘅一定系脆脆平安包,有流沙奶黄或者系芝麻馅💛🖤将普通嘅平安包炸过,有少少似食炸馒头,一咬开中间嘅奶黄唔算好澎湃,但系个味道好好!第二款必试系蜜烧咸蛋黄腊肠饼,都系第一次见,与其话系腊肠饼,我觉得更加似猪肉干嘅味道,甜甜地好有口感😋串烧方面要咗铁汉少女心👧🏻即系豚肉包住士多啤梨🍓又几得意,咸咸甜甜咁。另一款黎姿,即系荔枝豚肉🐷咬开好Juicy,荔枝嘅甜味平衡咗豚肉嘅油腻感,好好食😚特色小食要咗白酒煮海蚬,味道调校得好好,重牛油蒜蓉味🧄🧈亦都有少少辣椒🌶️所以整体好惹味,如果啲蚬大只啲就更好啦🤪最后要咗个冰镇黄金咖喱鱿鱼,鱿鱼爽口,带点微辣,都唔错🦑饮品方面有好多本地出嘅啤酒,就算冇酒精嘅选择都有几款,试咗山楂蜂蜜梳打,饮落清爽酸甜,好有特色,好推荐💯🔸黎姿🔸冰镇黄金咖哩鱿鱼🔸蜜烧咸蛋黄腊肠饼🔸铁汉少女心🔸脆脆平安包(流沙奶黄)🔸山楂蜂蜜梳打📍#长洲铁汉 (#长洲美食)长洲新兴街65号

最后要咗个冰镇黄金咖喱鱿鱼,鱿鱼爽口,带点微辣,都唔错🦑

🔸黎姿
🔸冰镇黄金咖哩鱿鱼
🔸蜜烧咸蛋黄腊肠饼
🔸铁汉少女心
🔸脆脆平安包(流沙奶黄)
🔸山楂蜂蜜梳打

📍#长洲铁汉 (#长洲美食)
长洲新兴街65号地舖