2021-03-09
新蒲岗广场除咗旧式店舖同补习社,近年都有新餐厅进驻😽!到晚上8点已经人烟稀少,二楼转角有一间良心小店等你光临。好似孖生兄弟咁一间铺分开两间餐厅,左边系今次试嘅「拾う月」居酒屋🍶,右边系「好运泰国美食」,食客可以同时叫泰国菜同日本菜,包括日式串烧🍢、丼饭、时令刺身、啤酒清酒等。咁啱坐系樱花树下🌸,加埋天花板嘅日本伞同墙身怀旧电视剧海报,充满日本风情。————————————————👅葱吞拿鱼蓉丼 ($88)👍🏻呢碗丼饭嘅醋饭就无问题,一球吞拿鱼蓉好足料,鱼蓉口感细致绵滑😋,淡淡吞拿鱼油香,拌以必备嘅青葱、芝麻、紫菜丝,质素唔错👅明太子酱炙烧三文鱼丼 ($88)👎🏻坦白讲呢碗饭嘅寿司醋落重手咗,一入口净系食到醋饭酸味🍚,盖过明太子酱同三文鱼味道,建议用厚切啲三文鱼炙烧,生熟口感混为一体会更好味,食完觉得好可惜…可能咁啱失准👅牛舌 ($42)👍🏻火候烤得啱啱好,简单用黑椒同盐调味就好香口,保持到牛味同弹牙口感👅赤鸡鸡肾 ($28)👍🏻口感弹韧有嚼劲,以盐花调味,唔加柠檬汁都好滋味————————————————🚩总结:值得一试嘅日式烧鸟店———————————————— 🌟注意:新蒲岗广场搭
————————————————
👅葱吞拿鱼蓉丼 ($88)
👅明太子酱炙烧三文鱼丼 ($88)
👅牛舌 ($42)
👅赤鸡鸡肾 ($28)
👍🏻口感弹韧有嚼劲,以盐花调味,唔加柠檬汁都好滋味
🚩总结:值得一试嘅日式烧鸟店
————————————————
🌟注意:新蒲岗广场搭电梯直上二楼,转右到尾再转右嘅角落就见到
📍 Hirou Tsuki 拾う月
地址︰新蒲岗崇龄街33号新蒲岗广场2楼C39号舖