2023-12-02
今日同朋友出旺角,去咗御石烧食石烧牛。店铺位于广华街2-20号翠园大厦二期地下10号舖,距离旺角站E2出口8分钟路程,非常方便。店铺内有20个位,主要2人座位同4人座位,坐得舒适。御石烧嘅主食有好多款式,除咗有招牌石烧牛,仲有牛肉或豚肉丼、野菜锅同定食。我地点咗一份御烧特级牛小排同一份御烧极上级黑松露吉列牛。另外可以加$22转紫菜味素饭+流心蛋+面豉汤/汽水。石烧牛送到餐桌后,店员会讲介石烧嘅食法。座位上亦有石烧四部曲教学,先用油脂将石板涂满油,再将肉放在石板上烧,最后沾上酱汁便可食用。御烧特级牛小排 $158石烧牛份量好足,牛小排薄薄一片,肉质肥瘦均匀,烧完多汁又唔油腻,配埋酱汁食好夹。御烧极上级黑松露吉列牛 $138每块吉列牛都沾满黑松露,肉质好软嫩,肥而不腻,配上烧完好酥脆嘅黑松露,好食。整体来说,石烧牛份量足,味道唔错,值得一试。
御烧特级牛小排 $158
御烧极上级黑松露吉列牛 $138
整体来说,石烧牛份量足,味道唔错,值得一试。