2021-07-25
小弟因为实习关系黎到鲗鱼涌附近觅食,鲗鱼涌到太古坊附近既餐厅多不胜数。google推介下先食黄店,今次话既呢间我呢果两次,我会翻兜既原因有两个1.容易有位2.乐林猪软骨同萝卜。唔好既我放起最后讲,先比我描述下我既面食系点样。我习惯饮淡汤先,我叫系最普通既汤底(本人唔太食辣),汤口偏酸带辣(唔知系唔系加左乐林猪软骨有带茄味,所以叫猪软骨唔洗叫鲜茄底)佢既份量以我米八高95kg重既肥仔,普通一碗都够,第一次去食以为唔够食叫左加底食唔晒,罪恶感MAX(´;︵;`)讲下配料因为佢系车仔面,我分别讲下配料如何:萝卜(7.3/10)(必点),甜,它既甜唔系本身自带果种,后煮果阵加,系超正。佢好适合配重口味既野食(加乐林成碗面都系重口);乐林猪软骨(7.3/10)(必点,试一次先,唔岩就算),近乎必点,味道上面酸中带咸再带微甜,入口软嫩唔柴口,食得出有用番茄煮,但系佢会影响晒你既汤底,我食落去系似带辣既番茄汤,番茄既酸加汤底本身既酸,唔系好夸张,算系我接受到既范围,刺激下味蕾;柱候牛筋(6.9/10),合格既牛筋,都系少咸带微甜,系好软绵,相比我过去系观塘食过车仔面,牛筋系爽口到咬唔断,所以乐林既牛
讲下配料因为佢系车仔面,我分别讲下配料如何:
柱候牛筋(6.9/10),合格既牛筋,都系少咸带微甜,系好软绵,相比我过去系观塘食过车仔面,牛筋系爽口到咬唔断,所以乐林既牛筋系有质素。
柱候牛腩(6.2/10)有质素,有时食柴身口质。
自制鱼腐(6.2~6.3/10),好似食豆腐既鱼腐,软绵口感,咬开一半见里面全部都系鱼肉。唔错但个人唔太识欣赏。
唔太好既地方ಠಗಠ都有目前主要有两个(质素,服务)
一间以米线为主打餐厅,米线系碎晒(我见到心都碎埋ಥ‿ಥ)虽然我第一次食系冇咁既情况,但第二次去发生左。可见面既质素一般,睇运气。
好有趣既系餐厅收银系做埋水吧又做埋楼面。
我举个真实例子:我同大叔A坐埋一齐,大叔A锡好纸要落单,见有侍应嘅时候佢就扬一扬张纸示意要落单,我见佢扬足大约三分钟都冇人理(当然佢唔系举足三分钟,佢举下又放下),果阵我仲谂紧食咩好。
到我谂好,谂住叫,就见楼面又拎野食出黎又收银,可见佢哋好忙。我习惯餐厅系平民D我就叫侍应唔系扬纸(习惯)
同埋见大叔扬左五分钟,都冇人理。我就讲「靓女,唔该,落单啦~」我讲完可以相信呢间餐厅落单系要「声控」(埋单都要企起收银系等唔到,因为会同外卖既人企埋一齐,佢哋唔知)。
***最后有一点要留意食完捞一捞汤底,你可能会揾返你既半粒蛋(。•̀ᴗ-)✧。
整体而言,系唔错既一间餐厅
服务:5.5/10(态度好,但佢哋好忙第一次去有漏单情况出现等左30分钟,所以请追单)
食物:7.2/10(好食,如其他评论讲既差唔多,比较酸既汤面,睇你自己既接受程度)
坐位:5.5/10(有时多,唯有同其他人坐埋一齐,介意?叫外卖啦)
价钱:6.0/10(太古坊就系隔离平极都有限,50up算正常,佢好似冇最低消费,你可以试下只叫面,叫完同我讲下阿姐态度如何(◠‿◕))
我唔记得左,睇描述啦