2020-11-14 538 浏览
Crepes做甜品大家就试得多 今次同大家介绍既系系湾仔一间又食到Crepe又食到Galette既法国餐厅啦😍 餐饭店员大多数都系法国人 装修等都令人有去左法国既感觉好舒服😊系经理推介下我地首先试左2款Starter 分别系每星期法国空运到港既Fines de Claire生蚝同Blinis🦪 Fines de Claire与别不同既地方系佢海水味更重 饱满层次感丰富 加少少柠檬非常鲜甜😍 Blinis系系迷你小圆饼上放上烟三文鱼同软芝士 3样食材加埋味道出奇Balance 软芝士既口感同味道中和左烟三文鱼既油腻👍🏻食完starter我地就叫左个Set dinner for 2 包括左2个Main course 2 个desserts 同2杯drinks😎 Main course我地当然要拣番个Galette 试下啦 所以我地拣左比较多人拣既La Piano 同Scallops Pasta🍝 La Piano系Crepe入面包住左菠菜 烟三文鱼 忌廉同1只蛋🥚 鸡蛋既蛋黄汁可以话系呢个菜既灵魂 菠菜配埋烟三文鱼食 中和左烟三文鱼既咸味 整体好好食👅 Scallops Pasta都系经

Fines de Claire
Blinis

La Piano

Scallops Pasta都系经理推荐 因为新鲜海鲜都系呢到既卖点 果然无令我地失望 带子煎到岩岩好 好厚身 煎外表面而内里仲好幼嫩🤤 扁意粉加上蘑菇同烟肉 完美咁挂满忌廉汁 好creamy😋
Scallops Pasta

Dessert方面我地就拣左非常受欢迎既La Sexy Suzette同 Le Defi🤩
La Sexy Suzette上菜时店员会用上甜酒 点起火焰倒上Crepe上 打卡一流💯 crepe上放既系mango sorbet同自家制lemon cream 味道好fresh令人眼前一亮😍
La Sexy Suzette
Le Defi就系邪恶之选 配料系Caramel ice cream加上焦糖香蕉同海盐焦糖酱😱 邪恶得泥真系好正 Caramel ice cream入面有焦糖脆饼 加上海盐焦糖酱 咸甜交集 口感丰富👍🏻
Le Defi

饮品同样非常有特色 我地拣左French Apple Cider 同 Fresh Lemonade 🍋
French Apple Cider Fresh 分左sweet and dry 分别在于摆放时间 dry既拣放时间软长 苹果既甜味转化发酵成酒精 所以酒精浓度会高少少 苹果味冇咁出🍎 所以我哋选择左Sweet 甜度高d 而且饮嘅时候品尝到好香嘅苹果味 女仔一定好钟意😍
French Apple Cider Fresh
而Fresh Lemonade就好清新 好岩配邪恶crepe一齐食🌟
Fresh Lemonade
Fines de Claire