2024-10-02
位于观塘嘅Be Leaf系近期大受欢迎嘅餐厅,舖头以干花做主题,喺繁嚣嘅闹市好似一个secret garden咁,非常突出🥀餐厅外面仲设有半室外座位,客人可以一边叹住美食,一边享受环境,仲可以打埋卡📸食物嘅质素亦非常唔错,绝对系值得到访嘅餐厅! 🥣南瓜汤配餐包南瓜汤味道鲜甜不过唔算超浓郁,餐包如果大块啲同埋焗得脆少少就更加好了🥹 🍗香茅蒜香泰式炸鸡翼呢份炸鸡翼喺我影完相之后仲系外脆内嫩,实在系太强大了!炸粉唔会太厚,香茅碎亦唔会太多或者炸得太硬拮亲口,但系都充满住香味;搭上甜甜辣辣嘅沾酱,唔会油腻之余仲好开胃😋 🥗杂锦海鲜沙律海鲜俾得十分足料,又有大虾、又有帆立贝,仲有埋鱿鱼!海鲜嘅调味香口而且煮得好入味,再搭上新鲜清爽嘅沙律菜同醋,无论系味道定口感方面都非常有层次✨ 🦆16小时慢煮酱烤法国鸭腿配牛油烩意大利饭烤鸭腿较为干身,但系香味依然十足!意大利饭就煮得啱啱好,有口感得嚟又够creamy,饭入面仲有辣肉肠粒,令味道浓郁得嚟亦唔会太滞👍 🇹🇭泰式奶茶泰式奶茶上面唧咗忌廉但系又唔会太甜,系适合搭配主菜嘅饮品! 🌊Ocean paradise soda神秘嘅Ocean paradise
🍗香茅蒜香泰式炸鸡翼
神秘嘅Ocean paradise soda其实系乳酸饮品,加上清新嘅柠檬味,酸酸甜甜非常解渴