2024-01-09 142 浏览
寻日同男朋友入咗元朗玩,意外地发现咗间好精致嘅泰国餐厅。佢嘅精美摆盘同劲好食嘅料理让我留下深刻的印象🔝我们首先点左个兰王蛋香叶辣肉碎饭,讲到兰王蛋香叶辣肉碎饭,首先要提嘅系𠮶个淋上嚟嘅金黄兰王蛋,佢嘅边缘煎得微微焦脆,中间软熟滑嫩,啲蛋液轻轻包住嗮每粒饭,食落去香浓滑口,真系一绝。再配上香叶辣肉碎,每一啖嘅肉碎都充满咗香叶嘅清香同埋适中嘅辣味,激发出肉嘅鲜美同埋调味嘅层次感。肉碎嘅质感松散唔会过于紧实,一粒一粒嘅同饭粒搅埋一齐,匀称又滋味。嘅阿嘅,真系非常之惹味!而且,佢哋嘅辣椒酱配制得恰到好处,唔会过火而盖过咗肉碎嘅原味,反而更加能够带出肉嘅深厚风味,仲有一种微微嘅甜味,与辣味同香味之间嘅平衡做到恰到好处。总体来讲呢个蛋香叶辣肉碎饭,系一个味道丰富嘅好菜,不单止食落有满足感,同时亦有一种家乡菜嘅亲切感,系一个营养满分之余又唔失美味嘅选择。无论系打工仔、学生、定系家庭主妇,都一定会钟意呢个多元化嘅味觉享受。下次再去,一定要再点碟蛋香叶辣肉碎饭,真正美味可口!而泰式烧安格斯牛小排🥩以精选的安格斯牛肉为主角,烧得外酥内嫩。牛肉嘅鲜嫩口感加上泰式香料调味,成为一道非常抵食的选择🫶🏻我哋点左蛋
我哋点左蛋网鲜虾金边粉为主食,以金边粉为基底,搭配了鲜美的虾肉、蛋网,口感丰富多样💕金边粉的绵密口感与虾肉嘅鲜甜十分夹,而蛋网好酥脆,外型好得意😎
再追加个炒芥兰,用新鲜的芥兰炒制,搭配马拉盏酱汁,味道鲜美而清爽。芥兰的脆嫩同马拉盏酱汁的微辣味道令人食指大动👍🏻