2022-12-28 51 浏览
今日大蛇湾之行,竟然未够5点就完成到,时间尚早,难得入西贡,当然要系西贡揾下食,入西贡一定要食海鲜喇,但晚饭时间又未到,我地已经攰到双脚好似唔属于自己咁,求其揾间coffee shop 休息下,系胜记海鲜隔离见到间细细间cafe ,装修有d日系,仲有tatami 坐,感觉好chill ,menu 都冇睇就被吸引左入去。一坐低睇menu ,中伏,竟然系冇咖啡饮㗎,𠮶刻劲想起身走人,但已经除鞋坐咗喺度,走好似有啲尴尬,唯有照食喇,好彩误打误撞都有啲小惊喜。我地点左法式焦糖pancake,同埋我最爱嘅和风抹茶pancake,两个pancake 卖相都好ok 个抹茶pancake ,入口冇乜抹茶味,口感都ok ,可能我系抹茶控,所以有少少失望,如果我唔当佢系抹茶pancake 🤣,整体系ok 嘅另一个法式焦糖pancake ,估唔到有惊喜,入口有脆脆口感,跟碟仲有个肉桂苹果粒同埋热情果酱,夹埋一齐食,真系好好味,真心有惊喜,值得encore。饮品方面,我哋点左热嘅热情果茶同埋焙茶鲜奶(我地request 改豆奶) 两杯饮品都出奇地好饮,热情果茶劲香热情果味,唔太甜,暖暖地,行完山,攰到晕嘅情况

饮品方面,我哋点左热嘅热情果茶同埋焙茶鲜奶(我地request 改豆奶) 两杯饮品都出奇地好饮,热情果茶劲香热情果味,唔太甜,暖暖地,行完山,攰到晕嘅情况下,坐系tatami 度,叹返一杯,真系叉返哂电。

另一杯焙茶豆奶,我剩系饮左2 啖,就算用豆奶打泡,d奶泡都好creamy 好滑,茶味都够,我friend 都话好好饮,好啱佢口味。

下次有缘再入西贡,都会再帮衬,因为我friend 已经话下次要试佢个鱼白汤乌冬配日式鸡肉丸子🤣🤣
2022-12-27
  • 法式焦糖班戟,热情果茶