2018-11-15 4025 浏览
連郭天王都鍾意食嘅重慶麻辣鍋終於開到黎旺角啦, 咁出名又咁方便我哋, 當然一定要揾日去試下啦! 正宗重慶麻辣鍋(小辣) + 椰子滑雞鍋  加左大量辛香料的麻辣鍋, 香辣味比較重,唔會好鹹, 而麻味較輕, 整體都屬於係比較容易入口的麻辣口感. 而個人覺得叫小辣已經好足夠, 因為越食得耐, 個湯底的辛香料的味道就越出, 非常刺激非常過癮.  椰子滑雞鍋的雞湯湯底都幾濃郁, 仲有清香的椰子香味. 因為加入左椰子肉 & 新鮮雞件, 所以湯底越滾會香濃. 雞件啲肉質仲好嫩滑多肉. 每次食麻辣鍋都唔少得的爽脆黃喉, 口感又爽又脆, 簡直至愛. 一樣係食麻辣鍋必點的 “鴨血”, 簡直和麻辣湯底係絶配. 呢到的鴨血切得比較厚身, 口感較彈牙, 入口滑嘟嘟. 極尚牛肉併盤 (美國雪花肥牛6片+澳洲和牛小排6片+日本和牛4片+極品手切牛肉6片+一口牛舌6片) 呢到啲牛肉雖然唔平, 但質素都好高牛肉都幾靚.  上面大大片的日本和牛, 厚度適中, 雪花細密油脂豐富, 熟透後牛肉入口好香好軟腍, 口感唔會覺好油膩, 好好味! 而下面的 澳洲和牛小排 口感軟腍 牛味香;  極品手切牛肉 質地較厚有

正宗重慶麻辣鍋(小辣) + 椰子滑雞鍋

極尚牛肉併盤
呢到啲牛肉雖然唔平, 但質素都好高牛肉都幾靚.

極品手切牛肉 質地較厚有口感, 牛味一樣咁香;

美國雪花肥牛 薄薄地入口軟腍;

一口牛舌 彈牙有口感

老闆天梯 (芋之果3粒+川辣牛丸3粒+北海道章魚丸3粒+兰花乾3粒+粟米貢丸3粒+幸運元寶3粒+台灣咖哩魚丸3粒+香辣粉絲豆腐3粒)

每款丸都唔算太大粒, 口感都幾彈牙. 川辣牛丸, 台灣咖哩魚丸 & 香辣粉絲豆腐 味道香辣, 都非常適合麻辣鍋.

而外形可愛的“幸運元寶” 其實就好似係平時食的 “玉子”豆腐, 口感滑嘟嘟充滿蛋香.

燕餃 + 豆卜魚腐 + 芋頭天婦羅

燕餃細細粒, 口感滑順,味道鮮美; 豆卜魚腐大粒過乒乓波, 口感彈牙, 味道同樣鮮美;
而芋頭天婦羅感覺似有香芋絲的炸魚餅, 芋頭味好香, 口口感好香, 幾好味.

爽脆味鮮 “脆肉鯇”, 非常新鮮, 口感脆而鮮甜.

珍寶田雞腿
 大大條的田雞腿, 肉質好嫩滑, 口感有啲似食緊雞肉, 味道都幾鮮甜.

蔬菜籃 (油麥菜+娃娃菜+萵筍+鮮冬菇+粟米)
 新鮮翠綠的菜籃, 蔬菜處理得好乾淨, 冇沙冇爛葉的情況. 粟米仲好甜.

讚岐手打烏冬 口感彈牙少少煙韌. 紅薯粉 Q軟彈牙, 配麻辣湯底至配.

DIY 醬料區