2014-03-02 3718 浏览
咁啱今日要到深水埗做D嘢,突然谂起上次想嚟隐家点知面已售罄食唔到,所以好想再嚟踫踫运气。幸运地今日只得三两个人排队,等左一阵就排到了, 呵~餐厅间格简单但有特式,店员都好快手,拉面都好快就上枱了,味道都唔差,整体几好,下次会再试!我哋order左一碗黑一碗白,本人实在太爱葱了, 所以另外再order左加葱,面里夹住爽脆既香葱一并食真系好好味!葱好香!半熟蛋 ﹣ 都整得几好,够香,又软熟,蛋味够,跟我响日本食过既温泉蛋一样咁好味。我本人都试过响屋企成功自己整半熟蛋,但冇佢咁好味,蛋既来源地真系好紧要喔!叉烧 ﹣ 每碗有两片,有D似五花腩片咁,肥肥的,肉味够,肉够软熟唔un, 但唔可以食太多,两三片都好足够,因汤底浓,再加上咁肥既叉烧会好腻。汤底 ﹣ 浓,但唔太咸,好好味,我响面屋武藏食过粘面但汤底太过“杰”但不太挂到面,又唔够热,呢度汤浓度适中又挂到面,最好系当你食完个面,侍应会响你碗浓汤加清汤,咁可以连汤都一并饮晒。加左清汤后,浓汤味道因淡了,所以可直接饮,但我已太饱了,只饮了半碗。面条 ﹣ 我本人觉得“淋”左少少,但都唔算好“淋”果种,尚可接受。其实我见个师傅已计住时间去煮面,可能呢

面条 ﹣ 我本人觉得“淋”左少少,但都唔算好“淋”果种,尚可接受。其实我见个师傅已计住时间去煮面,可能呢个软硬程度才是正宗吧!我不是太懂欣赏喔!
2014-03-02