2020-10-15
三天前,食饱晚饭后,男朋友介绍一间位于铜锣湾嘅鸡蛋仔。相信鸡蛋仔系大家香港人嘅集体回忆,应该冇一个喺土生土长嘅香港人会质疑。 我哋今次所叫嘅系苹果批鸡蛋仔。味道方面,苹果批味好出, 食到真正嘅苹果味,食落有一粒一粒嘅苹果果蓉。味道好浓厚,唔系hea你。想值得一赞系个鸡蛋仔外壳脆皮,好有口感,慢慢食,会喺个口同苹果果蓉溶化。同埋口感好有咬口!依一点并唔系间间都做到!好有惊喜!再想讲一讲个包装,佢地唔系用普通牛油纸袋包住。以前我地细细个,屋企人买俾我地食鸡蛋仔都系用黄色牛油袋包住鸡蛋仔,好有回忆。但系依家咩野都讲衞生,再用牛油纸袋包住有两个缺点,一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!二: 放得耐会容易出水气,影响食物嘅质感。依一间铺头所用嘅系一个硬纸盒,令食客非常”eating friendly”! 同埋我地可以完全不需要用手接触鸡蛋仔,直接用口咬!等待食物嘅时间可以接受,店员都好有礼貌!但有一点需要改善嘅系,店员收完钱就直接去整鸡蛋仔,无错佢系冇接触到食物,但依家咩都讲衞生,喺处理食物前先消毒或戴上手套再处理食物,食客食得开心又放心!!!!!
一: 需要淘手一粒一粒拎出黎食。唔太衞生!
二: 放得耐会容易出水气,影响食物嘅质感。
等待食物嘅时间可以接受,店员都好有礼貌!