2016-07-11
星期五晚去开上环探朋友,朋友介绍左佢屋企楼下既拉面店。一去到,岩岩有人走,所以可以直接入去坐。呢到拉面有几款,其实睇清d,系一样,只系配料唔同,要唔要玉子,要咩肉,要咩配料,懒得选择,就决定左要No.1拉面,咩都有齐。呢款有肥瘦叉共4块,有糖心蛋同3种配菜:木耳,葱同酸菜(唔知系咩,因为其实无咩味)呢个汤底好浓味,食得出得煮出黎,唔系沟唔黎。个拉面系白白地色个只,比较林身,无咩口感。呢到既叉烧好好食,肥叉烧一层肥一层瘦甘,食落唔会好油,同埋肥叉有用火烧过,所以特别香口,唔肥腻。瘦叉都唔错,唔会好干身。一肥一瘦甘间住食,岩岩好。只糖心蛋就普通d,个蛋黄唔够流心,同埋唔太够甜,好彩仲好滑。有3种配料令到食拉面个时无甘斋,木耳切到细细条,可以增加食拉面时既口感。唔够配料,仲可以有任食既辣豆芽。好爽口,不过有少少辣,个辣味会影响个汤底,所以千其唔好直接加落碗面到。虽然拉面既质地我唔系特别钟意,不过个汤底同配料都好正,朋友果然无介绍错。(一路食既时候都见到好多人排队等位,质素真系有番甘上下)