2024-06-23
近年西环真系开咗好多网红打卡餐厅,老实讲作为住附近嘅街坊,真系唔多识欣赏。不过呢间就好唔同,名就坚尼地,实则不知几贴地。之前食过下Lunch,觉得几好食,餐厅又阔落,装修工业风得来,仲几classic添,水泥墙上面挂住黑胶唱片/旧式海报/书架暨酒柜咁,我自己好钟意。重点系服务态度系真心唔错,令我不其然有啲怀疑我系咪身处系香港呢个时空。呢日收工之后同屋企人谂住咗食埋晚餐先返屋企。想揾个地方舒舒服坐低食个安乐茶饭,不其然谂起呢度啦。我哋未够7点就入坐,仲未坐满,仲有卡位可以坐。有成17个set可以拣,连餐汤及饮品,真花多眼乱。不过最后拣咗下面呢啲。美国西冷牛扒配黑松露野菌烧(薯菜)餐汤转酥皮汤+$28屋企人拣嘅。块牛扒好夸张,大到离谱,下面请睇对比图。要求7成熟,但系完全唔会韧,牛味好浓。我切咗一块来食,越咬越有牛味。薯菜都爆炸丰富,有薯蓉/甘笋/西兰花/翠玉瓜,无油无盐,纯粹水煮,好清新爽脆。威灵顿牛柳 (薯菜)餐汤转酥皮汤+$28牛柳相对比上面唔算大件,但系切得超厚,我系拣咗medium rare 3成熟,牛柳肉质比较软嫩,牛味相对无西冷咁浓,加埋个酥皮好夹,都系松露野菌汁,好好食,配
不过最后拣咗下面呢啲。
美国西冷牛扒配黑松露野菌烧(薯菜)餐汤转酥皮汤+$28
威灵顿牛柳 (薯菜)餐汤转酥皮汤+$28
牛柳相对比上面唔算大件,但系切得超厚,我系拣咗medium rare 3成熟,牛柳肉质比较软嫩,牛味相对无西冷咁浓,加埋个酥皮好夹,都系松露野菌汁,好好食,配上薯菜(同上)我系完全食唔晒啲配菜。
食到差唔多尾声,我哋分别拣咗冻/热去柠水,咁就perfect match啦。
总结就系,绝对满足我安乐茶饭呢个要求有突。食物性价比高,服务真心好,当晚两个侍应(1男1女)都服务周到,特别系个女仔。食物出品相当有诚意,晚饭1百蚊多啲食到呢个质素,真心赞。
睇到网红店长期排长龙,呢啲真正有heart嘅餐厅反而无咩街外人知,有时都有啲心酸。如果有日俾游客发现,连我哋都要排队食,我觉得无所谓,仲开心添。