2020-05-26 14 浏览
天气炎热又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。🥺比较想酸辣的东西,泰菜也是好的选择👍🏻👍🏻👍🏻今日来到大埔超级城食船皇,店主要食船面,而其实香港近年都兴起吃船面。都开左好多不同的面店。原来船面在泰国是廉价味美的平民食物,起源自当地水上市场工作的潮州人,由船上卖到上岸,家家都有独门秘配方,但基本必以卤水料加入猪血做汤底,色泽深褐带浓烈香料味,而且份量都是细细碗。见到这个嘟嘟车造型好特别❤️我好想去旅行🧳炒金边粉,有惊喜❤虽然看似平凡但是这个炒金边粉真的好香,酸酸甜甜好好味。好开胃真系忍唔住系吃不停🤤🤤🤤炸猪皮好特别啊一圈圈咁好得意食落比鱼皮硬少少都系好香脆的好似食紧硬薯片😍我朋友就会钟意加汤,泡下猪皮等佢软身少少食👌🏻,我就觉得就咁食都可以。㸃了不同沙嗲串烧有猪、牛舌、鸡肉、鱿鱼须沙嗲汁味道浓郁够味,如果可以少少汁味道更佳。烧物,火候适中,有肉汁唔会好干身,而烧鱿鱼须我觉得烧得最好味👍🏻值得再一战

天气炎热又焗、戴住口罩最近都冇乜胃口。
🥺比较想酸辣的东西,泰菜也是好的选择👍🏻👍🏻👍🏻
见到这个嘟嘟车造型
好特别❤️
我好想去旅行🧳
炒金边粉,有惊喜❤虽然看似平凡
但是这个炒金边粉真的好香,酸酸甜甜好好味。
好开胃真系忍唔住系吃不停🤤🤤🤤
炸猪皮好特别啊
一圈圈咁好得意
食落比鱼皮硬少少
都系好香脆的
好似食紧硬薯片😍

㸃了不同沙嗲串烧
有猪、牛舌、鸡肉、鱿鱼须
沙嗲汁味道浓郁够味,如果可以少少汁味道更佳。