2024-04-06 614 浏览
我哋啲经常行山又钟意食好西嘅山友们,想食靓海鲜,话要去流浮山。山长水远,唔会净系搭车入嚟食,睇吓地图,附近有咩山可以行。消耗卡路里后就大拆一餐啰😉锁定邻近流浮山好冷门嘅淋坑山,搭屯马线到天水围站转轻铁,天恒站落车,过去天泽商场𠮶边,揾条路行上只有75米高嘅淋坑山,去埋旁边稍高82米嘅山(有人话叫天水围山)都系望深圳景。落山经沙江围,由流浮山道一直行出去流浮山,都系4.3公里左右,慢慢行两个钟内行完,其实消耗唔多😜到神话屋打卡后,就入去揾成记,先拣海鲜。我哋其实对海鲜冇乜知识,惟有请教店员,佢哋都好耐心回答。人少少只有三个人食,叫咗四样:1. 豉油皇海大虾——超赞!话系野生捕获,够多肉够大只,仲有虾膏😮点煮都系店员提议,豉油皇好夹,食到舔舔脷😋2. 蒜蓉粉丝蒸贵妃蚌——蒜蓉份量啱啱好,唔会太多,多会盖过蚌嘅鲜味㗎。蒸嘅火喉时间控制得宜,食到蚌嘅鲜甜;只系粉丝索味太好食,我贪心啲想加多啲粉丝啫⋯⋯😛3. 豉椒炒蛏子——本来想食炒蚬,店员提示,蚬壳较重称,蛏子壳会轻啲。真系替顾客荷包著想!亦温馨提示豉椒煮点都会辣。我哋当中有人唔食得辣,叫佢轻手啲微辣,厨师做得好好,个微辣我哋食到☺️之前𠮶两碟
人少少只有三个人食,叫咗四样:
3. 豉椒炒蛏子——本来想食炒蚬,店员提示,蚬壳较重称,蛏子壳会轻啲。真系替顾客荷包著想!亦温馨提示豉椒煮点都会辣。我哋当中有人唔食得辣,叫佢轻手啲微辣,厨师做得好好,个微辣我哋食到☺️之前𠮶两碟海鲜太出色,呢个都合格嘅,正常水准啦。
4. 金蚝——最后上枱嘅一碟,好大只!厚肉juicy煎香咗边有少少脆,惊喜!唔使点砂糖都够甜。
5. 送嘅芥菜豆腐鱼汤——咸咗啲,豆腐太碎。不过系免费嘅,我冇要求。
1-4每人两只,一度食一度倾偈,坐收银枱嘅店员都很健谈,即使我哋系生客,都问我哋行山呀咁,我哋山友们倾开话估吓总共几钱埋单,佢又同我哋倾吓笑吓,好亲切友善☺️
我哋食到中途,都有店员主动帮我哋收碟和倒清碟上嘅壳。服务态度真系要赞👍🏻
埋单开估啦,共$1030三人摊分,价钱实惠。
第一次嚟流浮山食海鲜,印象良好,有宾至如归嘅感觉。推介成记,下次会再帮衬👍🏻
食饱行出海边影相打卡,买吓海味、蚝油,行程丰富😬
2024-04-04
  • 豉油皇海大虾