2009-07-23
其实好早之前已经睇杂志介绍过SAIZERIYA呢间野系香港开左, 好想试下..不过第一间开系荃湾既工业区..感觉不太方便..所以无去过..到之后见到将军澳开左. 又见到咁多好评好...就黎会一会呢间餐厅先..同阿妹系闲日黎食LUNCH..都等左十张台左右..幸好只系等左15-20分钟左右, 再睇埋个价钱, 条气顺哂, 咁平..都无得点嫌弃D咩..入到去打开MENU睇..好开心..好多野食咁..而且D图都影得好精美..好..回顾番我地点既菜..1) 蒜蓉焗田螺 ($25定唔知$23, sorry忘记左)半打田螺, 感觉都几好..一上台果时仲系见到d牛油汁滚到好似打紧边炉咁..劲..d肉就细粒左d..但整体上系香口同埋d蒜茸真系好多..2) carbonara ($25)平时系其他意大利餐厅食碟carbonnara, 动不动都六,七十蚊得果半碟仔..但系呢度都唔错, 虽然唔系大碟. 但个汁同个硬度都几好..d人成日好中意讲al dente..我都觉得呢间野做到呢个效果..不过d烟肉就少左d..但只系廿几蚊..抵啦..3) seafood risotto ($22)呢碟野真系好鬼抵, 虽然D
好..回顾番我地点既菜..
d肉就细粒左d..但整体上系香口同埋d蒜茸真系好多..
2) carbonara ($25)
3) seafood risotto ($22)
呢碟野真系好鬼抵, 虽然D海鲜系Frozen野, 但都叫做有鱿鱼有虾有青口, 同埋只系廿十几蚊
仲想点? 我同我阿妹都觉得几好食, 但我地仔细研究左碟饭一阵. 大家都俾入面既"虾米仔"
笑爆咀, 我地都好唔明点解成碟饭入面会有好多虾米仔..可能系CROSS-OVER..
将中式既虾米仔MIXED左意大利既煮法..咁就成为一碟RISOTTO了..劲...
4) Beed Pizza ($30)
牛肉汉堡pizza, 佢地既牛肉的确系特别d, 感觉上好似手剁既碎牛肉, 而且个PIZZA芝士味好香
咬劲都不错, 平时PIZZA HUT果D 都无咁好食, 而且个PIZZA既SIZE都几大...
我地两个人再加左$13 per head既任饮drink bar, 食左咁多野, 又唔驶加一,
total只系$123蚊..真系好抵食...而且食物既质素都好不错, 下次再黎食其他野先得...