2020-01-09
今次同啲团友嚟到西洋菜街食晏,「创始中心」下面间「台湾面」话食到厌,另一家常到访嘅车仔面「百味车仔面」亦帮衬得太多,今次想转转为味,就试吓同街嘅另一家面店「将军面馆」,大家都无试吓,志在搏一搏当试吓新嘢。虽然门口嘅招牌写住老北京炸酱面,但室内嘅装修,一室浅色木系,都喺走简约风格,不过,就加咗点中国色彩嘅元素,好似啲吊灯、面谱摆设。折页嘅餐牌底面两版就印晒所有菜式,一版就图文并茂嘅将军小食及招牌面,另一版就喺其他面食、追加配料及饮品,凡点各款粉面,饮品就半价。枱上备有辣椒酱和甚少见嘅黄辣椒酱,可惜小弟一向都唔好辣,老友就啱晒。将军酱香猪手面 $44好多款粉面都想试,都谂咗好耐先拣咗猪手,因为平时真喺较少食。啲粉面嘅份量都几多,上枱睇见大大碗,而每碗汤面都注明配有炸酱、生菜、葱花及芫荽,至于面条可以拣粗面或小面。个汤头入口好醇厚、好幽香,唔会饮完有口渴嘅感觉;粗面咬落有韧劲、耐浸,不愧喺自家制嘅手工面,捞埋啲炸酱食,更惹味。啲猪手点先?正,好入味,肉质好腍身,而外皮又有啲爽滑感,仲有啲胶质晌底,真喺坚好食。顺口讲讲,啲碗都好靓,画有青花瓷图案,甚具中国色彩。热奶茶 +$6半价配饮品就梗喺点
将军酱香猪手面
半价配饮品就梗喺点杯奶茶啦,其实饮品嘅选择唔太多,但请真,杯奶茶就麻麻哋喇,咁又唔叫差嘅,只喺茶味比较薄。
专登摆晌餐牌面页,就当佢喺店家嘅招牌推介,而友人又喜欢牛展,所以,啱晒佢啦!同样,都喺份量十足,牛展亦有不少,不过,似乎就唔喺厚切㖞,但就好入味,柔中带韧,极有口感。
将军厚切牛展面
呢个组合,即喺变咗我嘅猪手面嘅干身捞面版,不过,配料就比我配多,除淋上秘制酱汁,仲有芽菜、青瓜丝、炸酱、花生、葱花、芫荽。友人话食起嚟,面条变得清爽,更具口感,同样,亦大赞啲猪手好掂,超好食。
黄酱猪手将军捞面
其中一位友人悭悭哋,拣选另一款捞面「老北京麻酱面」,但就唔再配𩠌。面条淋上麻酱汁,而基本配菜有旺菜、甘笋丝、肉松、青瓜丝、花生,捞埋一齐食,味道几芳香吓,都喺啲麻酱汁够浓郁;佢话未试过食面配肉松,感觉又几得意。