2016-05-13
晚上本身想去长沙湾食另一间米线, 朋友告知原来有间叫"麻辣川"系佢食过最好味, 咁就拿拿临上OPENRICE揾地址啦! 好彩都几易揾! 去到发觉系一间小店, 入面得几张枱㗎咋, 最多只可坐20人.佢有麻酸辣,麻椒辣同酸辣汤底拣, 我拣了麻椒辣的最小辣. 𩠌就拣了猪肉椰菜饺和鲜鸡丝. (这里的𩠌比其他店特别, 例如有鲜面筋, 鲍鱼粒, 黑栢叶)米线无几耐就有了, 这里米线配料有点特别, 佢有炸菜粒, 酸菜粒, 韭菜, 芽菜, 唔知系咪因为有炸菜粒和酸菜粒, 觉得呢碗米线特别好味. 麻椒辣的最小辣辣度真系得少少, 望落仲以为系清汤, 闻落就有几香麻辣味, 但饮落就同出面的麻辣汤底有D分别! 佢除左有麻辣味之外, 仲有种甜甜地既味道, 我觉得好好味!! 而鲜鸡丝亦同出面普通的鸡肉唔同, 似系鸡脾肉黎既, 几滑几好味, 都有六七块. 另一亮点系, 块饺子皮唔算劲薄, 不过个馅整得好好食, 皮滑, 好喜欢这种饺子的味道. 可惜只有两粒好彩米线份量都唔少. 总结系食得好满足, 下次决定挑战高一级的小小辣!!
总结系食得好满足, 下次决定挑战高一级的小小辣!!