2019-03-27
香港唔系度度地方都有铁板烧食,今日突然间好想食铁板烧,揾左一阵,终于比我揾到佐敦呢间S2铁板烧。铺头唔算好大,大概容纳到20人左右,而餐厅既布置充满住日本风味,而且座位宽阔,我相信唔book位既话,都未必食得到。我地6点半去到左右,吧台已经坐满左人,所以我地睇唔到厨师亲自系铁板上面烹调既一刻。讲重点先,套餐既价钱大概有2个选择,分别系$450同$780,每款套餐都大概有10个菜式,而d菜式基本上系一样,只系个主菜有分别。我地每个价钱叫左一款,分别系美国薄烧牛肉北海道二本蟹爪同海胆焗原只龙虾北海道帆立贝海鲜套餐。沙津方面:烟熏鸭胸沙津盛盒杯胡麻酱配上2片烟鸭胸+沙律菜,味道又夹又开胃,大大提升了味蕾。刺身方面:三点刺身分别有三文鱼、北寄贝同牡丹虾,所有刺身都好新鲜,而我最中意既系牡丹虾,因为肉质鲜甜无比,而且非美爽口。主菜方面:美国薄烧牛肉北海道二本蟹爪套餐1. 西京酱煎煮银雪鱼 银鳕鱼下面铺满着西京酱 ,银雪鱼嘅肉质嫰滑,食落啖啖肉,西京酱汁甜而不腻。2. 北海道二本蟹爪原本以为蟹爪唔会好多肉,点知食落啖啖肉,仲要非常鲜甜,食既最候仲暖笠笠,非常好味👍🏾3. 美国薄烧牛肉配芝士流心和牛
沙津方面:烟熏鸭胸沙津盛盒杯
刺身方面:三点刺身
主菜方面:
美国薄烧牛肉北海道二本蟹爪套餐
1. 西京酱煎煮银雪鱼
2. 北海道二本蟹爪
3. 美国薄烧牛肉配芝士流心和牛汉堡扒
估唔到簿烧牛肉都有得拣几多成熟,我地拣左7成熟,牛肉好簿切,卷成一卷卷,中间充满左香葱同蒜片,咬落去充满左牛肉同蒜片既香味
,而2者既味道又唔会互相抢左,食落好有口感👍🏾。而芝士流心牛肉汉堡,牛肉汉堡非常厚身,食落啖啖肉,而且牛肉中间既芝士做到流心既效果,食嘅时候有芝士嘅香味,但芝士又唔会抢过牛肉嘅味道。
海胆焗原只龙虾北海道帆立贝海鲜套餐
1. 铁板海胆酱芝士焗原只龙虾
只龙虾真系要十级推介,真心好味。海胆酱加芝士焗龙虾,呢个组合非常之夹,个酱汁我特别喜爱。师传已经切好晒所有嘅龙虾,食落非常之方便,而且真系啖啖肉,鲜甜美味。海胆酱加芝士,呢个组合味道非常之浓郁,但又唔会抢咗龙虾既鲜甜,只龙虾令人爱不释手。
2. 北海道黑松露帆立贝
帆立贝厚肉鲜甜,而且烧完之后非常juicy,食落又系啖啖肉,但如果黑松露酱可以再多一点就会更加好🤭
3. 招牌脆皮煎鳗鱼
鳗鱼嘅皮已经煎到好脆身,外脆内嫰,口感丰富。
食事方面:因为我地2个都想食饭,所以我地都系叫左S2特色黄金炒饭,炒饭只可以拣一个配料,我哋拣咗黑松露。就咁睇碗炒饭好似细细碗,但原来食落非常之饱,蛋粒葱粒又多,炒饭非常足料,十分丰富。
S2铁板纸包蚬汤
纸包汤甚有特色,平时都好少机会见得到,侍应黎到将袋剪开,汤既热气随即散开,好香既海带味。蚬肉非常大只,配上豆腐同秋葵,味道清甜。
烧野菜+焗杂菌
2者我较中意食焗杂菌,杂菌好香牛油味,而烧野菜清脆可口,两者都唔会太油腻。
季节甜品方面:今期系雪糕泡芺,食完真系非常满足。
另一方面,值得一提既系佢既筷子头系用即弃,非常卫生,而且佢既茶系花旗参茶伴青柠,饮落有啖啖既花旗参味,非常开胃解滞。而职员服务态度非常好,加茶速度非常快,值得再黎👍🏾👍🏾