2021-11-24
所谓隐世小店,通常都地点比较唔就脚,较少人知,好易畀人忽略,而越Home 越式料理就几符合我心中隐世小店嘅定义。位置在荃湾香车街街市附近,荃湾广场行去大约5分钟路程,而愉景新城行过去亦只需10分钟路程,但只要你愿意稍移脚步,你会觉得呢间小店绝对物超所值。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀已多次光顾,今次叫嘅系下午茶蒜蓉法包并咖哩猪扒,鸡扒番茄汤檬粉,加点酸辣凤爪。蒜蓉包真系可以见到一小块一小块嘅蒜蓉,纯不欺场,咬落去仲非常香脆,伴上佢嘅浓厚咖哩两块蒜蓉包其实唔系好够喉,下次我会加点额外蒜蓉包。而番茄汤檬正常发挥,但入面嘅小粒番茄同九层塔味道非常鲜明突出,令成个汤变得非常清爽,女生怕咖哩太重口味呢个会非常合适。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀酸辣凤爪就不多说啦,嚟呢度食就系为咗佢,已经喺唔同嘅越泰店舖食过酸辣凤爪,唯有呢间最合我嘅口味,荃湾附近有几间有卖酸辣凤爪嘅店舖,调味都死辣为主,而唯有呢间会比人清爽酸酸辣辣嘅感觉,就算唔饮水都唔会觉得唔舒服。⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀而饮品系咸柠七同龙眼冰,咸柠七奉上原个咸柠檬,亦系正常发挥,但龙眼冰嘅龙眼系我饮过咁多间之中最多龙眼嘅,而且可能餐厅后面就系
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
而饮品系咸柠七同龙眼冰,咸柠七奉上原个咸柠檬,亦系正常发挥,但龙眼冰嘅龙眼系我饮过咁多间之中最多龙眼嘅,而且可能餐厅后面就系街市嘅关系,龙眼新鲜甜美,唔系某啲越泰餐厅用桂圆浸发就当龙眼冰,饮完满满有滋润嘅感觉,不过而家天气渐凉,下次可能试下热饮先。
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀
越Home 越式料理虽为街坊小店,但其实我多次光顾都客满盈门,如果你已经厌倦了周围嘅连锁食店,不妨多走几步,去一试小店嘅魅力。