餐厅: 寿司の神
资讯:

依间bookmark左好耐,经常性都full booking,今次提早成个月终于book到。冇错,佢就系位于元朗嘅元祖级omakase《寿司之神》,我地系一个平日既中午去食,无谂过都系满座,可见佢受欢迎嘅程度有几高,位置唔多,但当日都有三个师傅,各自负责自己嘅客人,见我哋食完一道就马上安排另一道菜,整体来讲都是omakase 的不错选择,位置虽然位于元朗,但绝对值得去一试!好多菜式都火炙,亦都有特别部位,较为出色或者我自己比较钟意既有吞拿鱼手卷,吞拿鱼鲛,右口鱼边 ,吞手鱼脑天等!Lunch set总共有3个级数,我就拣左特上お任せ膳 $780前菜首先前菜有和风沙律、水云醋物同埋松露蒸蛋。最特别一定系水云醋物,口感有啲似昆布,酸度刚刚好。刺身4品兵库县真蚝兵库县出产蚝味较浓,蚝身饱满又鲜甜。加入金箔同埋酸汁啫喱,矜贵又带鲜味。赤贝赤贝色泽红润亮丽好鲜甜,有爽滑弹牙口感中间较软滑火炙鳕鱼白子平时食开都系生食,佢地就加左日式酱汁再火炙,外层会有焦香味,内层又有忌廉奶油口感。𫚕鱼鱼味同埋油份比较重嘅鱼类,微微火炙一下,鱼皮下面嘅鱼脂会散发出嚟,,另外再放上柚子胡椒,带少少辛辣嘅感觉。料理1品

前菜

刺身4品
兵库县真蚝

赤贝
赤贝色泽红润亮丽好鲜甜,有爽滑弹牙口感中间较软滑

火炙鳕鱼白子

𫚕鱼

料理1品
汁煮吞拿鱼鲛
用左日式豉油、味醂、糖连埋鱼鳞同埋鱼骨一齐煮。食戈时好轻易就可以分开鱼肉,食落甜甜地。因为鱼脂多,入口软腍。

寿司8贯
北海道帆立贝
颜色雪白,上面加入岩盐同埋柚子皮,食落非常鲜甜。
深海池鱼
轻轻火炙,鱼脂同埋鱼肉味都比较浓。
鲛鲽鱼
师传特别切开鱼边火炙再加埋之前嘅鲛鲽鱼一齐食,两种味道好丰富。
甜虾
甜虾上面涂上虾酱,虾酱用左虾头虾壳煮成,鲜味瞬间提升。
吞拿鱼手卷
同时间用左中拖罗同埋酱油渍赤身,两者有互补嘅作用。因为赤身油份唔多,但中拖罗就油脂丰富,真系一个好巧妙嘅设计。
大拖罗
用左产量稀少嘅蛇腹,加入岩盐同埋柠檬汁 ,入口即溶,同时柠檬汁可以减低油腻感,食落好清爽。
吞手鱼脑天
又系另一个稀少嘅部位,一条吞拿鱼得一小块系个头上面。用左火炙嘅方式,油脂味极浓又入口即溶。
右口鱼边
先用酱油轻微腌制,再用火枪长时间炙烧,期间释出大量嘅鱼鮨,系味道相对较浓嘅寿司。相对来讲比左口鱼更加多油脂!滴晒油咁劲香!
海胆三文鱼籽丼
海胆非常鲜甜份量亦都很多,三文鱼籽经过腌渍,海水嘅咸香味会升级,整体鲜甜。

面豉汤

甜品
是日甜品系柚子啫喱,食落清新又解腻,好满足嘅一餐。

✨人均780午市

如果唔想错过其他好介绍,记得follow我呀😘
多谢大家!!!

♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝