2025-01-09
呢轮成日喺社交平台关注组见到元洲牛肉面个名,老老实实,自从强记冇咗,我一向唔多喺街尾揾食,所以都未食过元洲,但有人话佢系长沙湾最靓牛腩。咁劲?真系要亲自一试啰。早两晚行过嚟想试下,居然摸门钉,今次再嚟,有开。仲居然有传闻中好早卖晒啲红烧牛肉。红烧牛肉名不虚传,厚肉、肉嫩、筋腍,入味,但唔会大重腌料味,整体真系一流,甚至好过当年我几爱嘅「小王」。配台湾面,呢个面底坚系掂,面身粗幼均匀,熟透但有硬度同弹力,好食过几乎所有XX牛肉面。红烧牛肉个汤浓而不油,牛坑腩个汤就啱啱相反,油光满面但口感清甜,呢种汤几鲜味,可以饮晒成碗。坑腩系典型肉、膏、筋分明𠮶种,爽口,有少少韧,冇多余腌味。呢件坑腩我觉得系长沙湾最佳「清汤腩」,计「牛腩」,未能靓绝长沙湾。牛筋大大嚿但好腍,如果钟意有少少爽口质地就唔对嘴型,我就几like。佢门口𠮶堆辣牛油膏、辣粉,真系真系真系好辣,唔算食得辣咪乱试,会脷都肿。听讲呢间系最后一间「元洲牛肉面」,好似话都就嚟折。可惜,希望厨房团队揾到新落脚地。