前排听过朋友讲苏妈 ﹒苏妈嘅肉骨茶好好味,而且系无限添饮。之前我同男朋友已经想试,但每次经过苏妈 ﹒苏妈门口,都有好多人等紧位,所以每一次都冇去试到。见今个星期气温终于冻冻地,好适合饮下热辣辣嘅肉骨茶补下身,所以我同男朋友决定今日去e度食晚饭。由拎飞计起,我地等左三十五分钟度终于可以安排入座,原来又冇想像中要等咁耐苏妈 ﹒苏妈系一间主打马来西亚菜式嘅餐厅,佢嘅招牌菜有「辣死你吗」配仁当牛肉/鸡肉同埋老鼠粉。我地叫左个「辣死你吗」配仁当牛肉,槟城亚参喇沙米线同埋猪脚湾肉骨茶。本身我地想叫大骨肉骨茶,但系有好多款肉骨茶已经卖晒,所以唯有下一次再试啦。「辣死你吗」系马拉话椰浆饭嘅谐音,椰浆饭加埋6 款配菜包括干鱼仔、花生、参巴酱、咖喱鸡等一齐食,十分野味另外,个喇沙米线同我想像中唔一样,原来佢用左鱼去煮个汤底,系比较清爽嘅味道,跟平时用虾煮出黎嘅喇沙唔一样,有惊喜。最后当然唔少得,要讲下个肉骨茶啦,汤底浓郁药材味比较重,味道很好,我地仲添饮左三次今晚真系大满足!

今晚真系大满足!

• 百吉爹肉骨茶