2016-12-15 1761 浏览
今晚我们行过深水埗汝州街见到有超多人排队等候,所以我们就好奇去睇吓系卖啲咩!原来系间卤水鹅专卖店,再抬头望吓店名招牌叫「鹅公馆」,感觉都几特别,所以我们就决定入去食晚饭!他们系做外卖为主,所以店内嘅坐位唔算太多!我们叫咗卤水鹅头颈系店员同我们推介,因由细到大都无食过鹅头同鹅颈,今次系第一次食,食落就觉得鹅头个冠相当软腍腍,鹅颈嘅肉质特别鲜嫩,肉味亦相当浓郁,真系超好味呀,系本人嘅必食推介!今次食改变咗我们一直唔食鹅头同鹅颈嘅错误想法!卤水鹅嘅肉质非常鲜嫩,鹅味相当香浓!一碟拼盘有:卤水鹅肾唔系好似平日食开嘅鸡肾咁硬,质感相当爽滑弹牙,卤水鹅肠好爽滑,卤水靓墨鱼好鲜味,而且好有咬口,猪耳非常爽口脆身,豆腐嘅外层唔会好硬身,入面嘅豆腐相当嫩滑!酸菜相当爽甜,味道唔会好咸,我们可以一口气食晒一碟酸菜!老火例汤煲得火候十足,而且非常足料,汤底嘅味道好清甜香浓!总括:所有卤水食物都卤得好入味,唔会卤得过韧,味道亦唔会过咸!另外值得一赞嘅系师傅嘅刀功相当了得,每一片都切得非常均匀同薄身,唔会一片厚一片薄!
今晚我们行过深水埗汝州街见到有超多人排队等候,
鹅颈嘅肉质特别鲜嫩,
肉味亦相当浓郁,真系超好味呀,系本人嘅必食推介!
老火例汤煲得火候十足,而且非常足料,汤底嘅味道好清甜香浓!
卤水拼盘
卤水鹅