2023-05-02 281 浏览
虽然已经通关,但因为工作忙嘅关系一直未有机会「返乡下」玩,唯有继续喺香港揾下啲高质日本餐厅顶住先啦!日前就听朋友介绍黎到呢间位于旺角女人街嘅「大丸和风食堂」用餐,整体体验相当唔错,所以同大家推荐下!餐厅超位置方便就唔洗多讲,里面嘅装修都值得一赞,虽然唔算好精致奢华,但布置得满满嘅日本风!餐牌食物选择几多,望落去价钱唔算太贵。当晚我order左以下食物:寿司叫左几款,每一件都卖相好吸引。当中嘅海胆同埋火炙烧带子好新鲜,而煎鹅肝寿司更加系超正,因为鹅肝煎得超香,好味到要encore烧物方面,我好满意当日order嘅厚切牛舌串,因为师傅真系厚切,而且烧得刚刚好,好juicy!另一道烧物北海道直送烧鱿鱼筒都好正,虽然只鱿鱼本身唔算好大只,但胜在鲜甜,配合埋啲酱汁一齐食非常过瘾!炸物方面,炸广岛蚝炸得好脆好香,不过略嫌啲蚝比较细只,不过都好鲜甜嘅见牛肉寿喜烧价格相宜,以为份量会好少,点知店员攞上黎系咁大兜!啲牛肉好多块,而且颇新鲜,食埋啲菜同豆腐真系够晒饱!总结:呢间餐厅食物质素几好,价钱合理,值得推荐!

鹅肝寿司

北海道直送烧鱿鱼筒

牛肉寿喜烧

总结:呢间餐厅食物质素几好,价钱合理,值得推荐!
鹅肝寿司
北海道直送烧鱿鱼筒