2022-02-26
📍抹茶馆曾经都系香港好出色专食抹茶嘅餐厅,但今年嘅分店执得一间得一间。如果连钻石山呢一间分店都执埋,咁就要去到日本先可以再食到。 🥺整体评价:3.5 / 5 🌟🌟🌟🌟📌食后感:1️⃣《抹茶提拉米苏》$55呢个提拉米苏应该系成个meun上最好食既甜品!抹茶味啱啱好,唔会话好苦或者好甜,个cream好厚身同重奶味,层次分明,我哋唔经唔觉就已经食晒成个。 2️⃣《传统抹茶》$22 佢个抹茶一入口就谂返起日本宇治既一间抹茶店,好想去旅行呀。。。佢都系有个茶壶、茶筅同茶碗。味道方面,系自己调较既,如果唔想饮太浓既话,可以落多啲水。如果想饮到真正既抹茶,可以跟住佢比你个张咭仔去刷茶,饮到真正既抹茶!白玉都几大粒同好烟韧,衬返抹茶一流。3️⃣《抹茶白玉芭菲》$成个芭菲里面,抹茶雪糕同埋丸子系最好食。但系其他配料就一般, 有麦片,啫喱粒同cream冇咩太大特色,如果好钟意食芭菲嘅话可以试吓,如果唔系都系食番提拉米苏啦!
整体评价:3.5 / 5 🌟🌟🌟🌟
📌食后感: